Är det verkligen nyttigt att dricka sprit?

”I ruset möter vi gudarna, men är det verkligen nyttigt att dricka sprit?”
Gunnar Ohrlander, alias Doktor Gormander, tar reda på sanningen bakom de senaste hälsorapporterna och berättar om en till synes urdrucken svensk alkoholpolitik.

Det är nyttigt att dricka alkohol. Det vet varje människa som läser tidningen. Forskarna meddelar att hjärtat mår bra och att kärlen rensas. Alla mina vänner fick ny glans i ögonen när Dagens Nyheters Kerstin Hellbom meddelade detta faktum (6.4.02). Forskarna rapporterar och det är bara att vika sig. Vi kommer att leva i hundra år med vårt kartongvin hemma på köksbänken.
Nyheten om alkoholens nyttighet spred sig med blixtens hastighet. Vi är barrskogsmänniskor. Vi lever i brännvinsbältet. Vi har sedan medeltiden sökt en ursäkt för våra vanor och äntligen har forskningen givit oss rätt.

Triumfen blev fullständig när det dessutom (i samma DN-artikel) meddelades att nykterister är den nya riskgruppen. De lever sina grå liv i en obeständig kamp mot det som är människans bestämmelse, lusten. Och de dör i förtid.

Man mår bättre av några nubbar om dagen. I Danmark har man för länge sedan insett detta och infört ”drinking guidelines”. Myndigheterna rekommenderar högst 21 drinkar i veckan för män och 14 för kvinnor. Också i England verkar man för ”sensible drinking”. I början föreslog man 21 drinkar i veckan, men alkoholbranschen tyckte det var för lite, så efter påtryckningar byttes expertgruppen ut av Thatcher och höjde det rekommenderade intaget till 28.

Ingen vet riktigt hur stor en drink – eller ”unit” som den kallas – är. Den varierar mellan länderna från tre till åtta centiliter starksprit. Kör man på maximum (28 gånger åtta centiliter) så blir det förvisso en hel del, närmare bestämt sju kvartingar i veckan. När jag var i Danmark på nittiotalet tog folk rekommendationen bokstavligt. På lördagen fann de att de bara hade konsumerat tio drinkar under veckan så det gällde att klämma i sig de återstående elva för att nå fram till Sundhetsstyrelsens mål. Så föddes ”drink on demand”.

Alkoholens nyttighet har förvisso spritt en ny glädje över Sverige. Äntligen är vi förklarade myndiga och kan möta det nya Europa som vuxna människor. Umgås naturligt med alkohol. Dricka som tyskar, laga mat som engelsmän och sjunga fädernas urgamla sånger medan vi raglar runt midsommarstången med blommor i håret.

Och det blir bara bättre hela tiden. År 2004 får vi helt lagligt ta med oss 230 liter sprit- och vin över gränsen. Nästa gång man åker utomlands behöver man lastbil. Den gamla svenska spritnojan är över. Eller är den det?
”Man kan jämföra läget med en nedtryckt svamp som reser sig när restriktionerna släpper”, säger överläkaren och alkoholforskaren Sven Andreasson” Det är som om ett helt folk känner att sommarlovet just har börjat.”

Vi befinner oss mitt inne i en våt våg. Systemets försäljning slår rekord. Senaste siffrorna visar att krogarnas spritförsäljning har ökat med 36 procent senaste året. Konsumtionen ligger enligt den senaste mätningen för mars månad på 9.3 liter ren alkohol per år och vuxen (över femton år). Ökningen är nästan en liter på två år (8.3 l år 2000).
Konsumtionen ökar med fem centiliter i månaden just nu, enligt Sorad, och är den högsta på hundra år.

Men alla är inte lika glada.Kristendomen övertog de hedniska idealenAlkoholkommitténs debut blev en katastrof.Aldrig får man vara glad, tänker jag.

Barrskogsmänniskans största problem är

Vi måste alltså börja omDet så kallade Våga-programmet

Tvåhundra föräldrar sitter som tända ljus

Gunnar Ohrlander är journalist och författare.

Artikeln har även publicerats i Ordfront Magasin nr 7-8 2002.

Tema: Alkohälsa

Är alkohol nyttigt?

Forskarstudier hävdar då och då att mindre mängder alkohol kan vara nyttigt och minska risken att drabbas av en viss sjukdom.Samtidigt utpekas alkohol ligga bakom över 200 sjukdomar, tillstånd och skador (bl a cancer, mag- och leverproblem, hjärt- och kärlsjukdomar, psykisk ohälsa, fosterskador, olyckor och våldsbrott).

•Européer har högst alkoholkonsumtion i världen. Bör vi verkligen av hälsoskäl dricka mer? •LÄS gärna EU-rapporten ”Alcohol in Europe, a public health perspective” (2006).

Etiketter:

Annonser