Moodyssons nya film synar barnsexhandeln

2002-08-28 17:55 (Drugnews/SL)
MALMÖ Lukas Moodyssons nya succé "Lilja 4-ever" med ryska Oksana Akinshina i huvudrollen (bild) fyller biosalongerna. En omruskande film om utsatta barn i öst som tvingas till prostitution i Sverige. I en tid då allt går att sälja och köpa.

"Trafficking är den yttersta konsekvensen av det kapitalistiska samhället, där man kan köpa och sälja allt. Det handlar om ekonomi. Vem är rik? Vem är fattig? Det måste finnas en ekonomisk klyfta för att trafficking ska uppstå", säger regissören Lukas Moodysson till Aftonbladet.

FAKTA TRAFFICKING
Uppåt två miljoner kvinnor och barn utnyttjas varje år i sexuell slavhandel – trafficking. En halv miljon förs till EU, varav 200-500 kom till Sverige ifjol. De flesta offer är från Östeuropa och forna Sovjet, den yngsta kända bara 13 år. De luras ofta iväg med löfte om vanliga jobb i väst, men tvingas istället till prostitution.
För att försöka stävja denna människohandel finns från 1 juli i år en ny lag i Sverige med ett maxstraff på tio års fängelse. En debatt förs om att låta de offer som uppdagas få tillfälliga uppehållstillstånd istället för att skickas hem.
Källor: bl a Striptease (SVT), länskriminalen Skåne, Rikskrim, US Departement of State.

Recensioner:Läs mer i Drugnews:
Drog- och hivepidemi i fattiga Moldavien

Etiketter:

Annonser