Bengt filmar droger världen runt

(Drugnews/SL)
GÖTEBORG I 20 år reste han runt med upptäcktsresanden Thor Heyerdahl. Sedan dokumenterade han narkotikans odlingsområden världen runt, exempelvis bland Bolivias kokabönder. "Det är fattiga odlare i början av ledet och missbrukare i slutet som drabbas hårdast", säger filmaren och globetrottern Bengt Jonsson till Drugnews.

På bok- och biblioteksmässan i Göteborg berättar han om hur filmteamet i Bolivia fick presidentens hjälp att få följa med specialtrupper in i Amazonas för att bränna koka och spränga kokainlaboratorier.
"Det var ganska dramatiskt. Vi kom till byar där männen hade flytt, men kvinnorna med barnen lämnades kvar att vakta kokaförråden. Tårarna rann på dem när poliserna satte fyr på skörden med lysgranater", berättar Bengt Jonsson.

Under slutet av 1990-talet förstördes cirka 3000 av landets kanske 10 000 små laboratorier. Och den socialt inriktade presidenten Gonzales Sanchez de Leada erbjöd bönderna ekonomiskt stöd för att övergå till andra grödor, exempelvis bananer och svartpeppar.

Det fattiga Bolivia hade efter kokainvågen i Nordamerika alltmer blivit en korrupt narkotikaekonomi. Men böndernas inledningsvis hyfsade inkomster sjönk när mellanhänderna dumpade inköpspriserna och bönderna tvingades att odla ännu mer och försökte tillverka kokapasta själva.
Endast fem procent av kokainintäkterna blir idag kvar i Bolivia tillsammans med sociala problem och miljöförstörelse efter kemikalier från laboratorierna som släpps ut i floderna. Det är efter några år med en annan president nu åter lättare att få gehör för alternativodling.

"Jag är optimistisk. Gonzales vann nyligen presidentvalet över en av kokamaffians kandidat. Nu kan förhoppningsvis reformerna fortsätta", säger Bengt Jonsson som varit på resande fot sedan 1960-talet och filmat i 115 länder. Nu håller han på att avsluta den film om nordisk mytologi som Thor Heyerdahl höll på med när han hastigt avled.

• Inspelningarna från odlingar av koka i Anderna, opium i Gyllene Triangeln och legaliseringsdebatten i Europa ingår i serien Drogerna världen runt som Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, producerat.
"De har visats i TV världen över och cirka 5000 studiecirklar har genomförts. Och i Vietnam ledde projektet till att vi kunde starta den första internationella folkhögskolan i Vietnam", berättar Sven-Erik Alfredsson, projektledare på NBV, för Drugnews.
Alfredsson och filmaren Jonsson understryker båda på mässan vikten av att ha det globala perspektivet även när man diskuterar drogpolitik här hemma.

Fotnot: "Drogerna världen runt" i sex delar ingår i en temaserie från NBV tillsammans med Utbildningsradion och Sebrafilm. Förutom om droger ingår i serien om fred och utveckling; demokrati; olika kulturer och Människa i världen (kommer i höst).

Etiketter:

Annonser