Så ska knarket stoppas på fängelserna

Kriminalvården har fått 100 miljoner kronor öronmärkta för att bekämpa narkotikamissbruket innanför murarna. Nära 11 000 missbrukare passerar kriminalvården under ett år. "Rundgången av narkomaner mellan fängelse och samhälle måste brytas", skriver i en Drugnews-krönika Gunnar Engström, i Kriminalvårdsstyrelsens ledningsgrupp och huvudansvarig för drogbekämpningen.

Nästan 11 000 narkotikamissbrukare passerar kriminalvården under ett år. 60 procent av alla som tas in i fängelse och över 40 procent av klienterna i frivården har narkotikaproblem. Landets häkten fungerar som avgiftningsstationer.

Under en enda vecka förra hösten avgiftades 129 personer på Kronobergshäktet, något som är tämligen normalt och att påstå att Stockholmshäktet är Nordens största avgiftningsenhet är knappast någon överdrift!

I april i år antog riksdagen regeringens narkotikapolitiska handlingsplan och kriminalvården har fått 100 miljoner kronor för genomförandet av en särskild narkotikasatsning inom kriminalvården under en treårsperiod.
Regeringens uppdrag till Kriminalvårdsstyrelsen består av fyra deluppdrag:

• 1. genomföra en särskild satsning på att bekämpa narkotikamissbruket bland kriminalvårdens klienter,
• 2. kartlägga omfattningen och typen av problem som hindrar placering enligt 34 § lagen om kriminalvård i anstalt (behandlingshem och/eller familjevård under slutet av straffet),
• 3. utveckla särskilda program för kontraktsvård,
• 4. öka kunskapen och utveckla metoder för att förhindra att narkotika förs in på häkten och anstalter.

För kriminalvårdens del innebär regeringsuppdraget att vi ska skapa narkotikafria miljöer. Drogfrihet är en förutsättning för att motivation och behandling av klienterna ska vara framgångsrik. • Kriminalvårdens handlingsplan mot narkotika:• GenomförandetDet är dock viktigt att inledda vård- och behandlingsinsatser får fortsätta efter frigivningen. Rundgången av narkomaner mellan fängelse och samhälle måste brytas och detta kräver kommunernas stöd. Utan detta stöd är hela narkotikasatsningen förgäves!

Etiketter:

Annonser