Drogernas alfabet börjar med A, ministern!

Jättebra att landet har fått en särskild minister med ansvar för folkhälsan och att regeringen lyft fram kampen mot drogerna. Men det verkar som om man missat alfabetets första bokstav, A som i alkohol, skriver i en Drugnews-krönika Eva Åhlström, chefredaktör på tidskriften Accent.

Välkommen till nya jobbet, Morgan Johansson!
Det är på tiden att vi får en minister med ansvar för folkhälsan, och vi ser fram mot att du ska lägga fram den länge utlovade folkhälsopropositionen. Vi är också glada att Göran Persson så tydligt lyft fram kampen mot drogerna som en angelägen folkhälsofråga och gett dig i uppdrag att leda den kampen.

Tyvärr verkar både du och statsministern ha drabbats av ett psykologiskt talfel. Ni har helt enkelt missat alfabetets första bokstav, A. Det är lätt att förstå i valtider, då alkoholfrågan knappast är någon röstmagnet, men att ni inte tar chansen nu, när valet är över, är oförståeligt.

Sällan har media varit så fyllda av rapporter om den ökade konsumtionen och de negativa effekterna, men tystnaden från er har varit kompakt. I regeringsförklaringen utlovade Göran Persson krafttag i kampen mot narkotikan, men han sa inte ett ord om alkoholen.

I alla uttalanden och intervjuer har du sagt mycket – och mycket som vi gärna instämmer i – om de stora hälsofarorna narkotika och tobak. Men du har knappt nämnt alkoholpolitik, arbete för att förebygga alkoholskador eller insatser för vård och behandling av alkoholister. Med undantag av ditt intressanta förslag om att spritflaskor såsom tobaksprodukter också borde har varningstexter.

Vi som dagligen arbetar med de frågorna kan ge dig långa listor med argument för att du måste ta dig an alkoholfrågorna också. Men det borde räcka att hänvisa till två aktuella rapporter – en från Världshälsoorganisationen WHO och en från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN – för att du ska inse att du inte kan tiga ihjäl de problem som alkoholen ger upphov till.

Enligt WHO:s nya rapport om världens hälsa är alkohol en av de största orsakerna till sjukdom och lidande i världen. Mellan 20 och 30 procent av all strupcancer, leversjukdom, epilepsi, alla trafikolyckor, mord och andra personskador i världen orsakas av alkohol. Mellan 8 och 18 procent av alla sjukdomar som europeiska män utsätts för beror på alkohol. För både kvinnor och män svarar alkoholen för 9-10 procent av alla levnadsår som går förlorade på grund av sjukdom och för tidig död (ett mått som kallas DALY, Disability Adjusted Life Years).

CAN har undersökt skolelevers drogvanor sedan 1971, och har nyligen presenterat en rapport för 2002. Den visar att alkoholkonsumtionen bland ungdomar i årskurs 9 som ökat under hela 90-talet verkar ha stabiliserats – på en mycket hög nivå. Var tredje elev i nian uppger att de har druckit alkohol den senaste veckan, och var fjärde dricker motsvarande fyra burkar starköl en gång i månaden eller oftare. De dricker för att bli berusade.
I CAN-rapporten uppger 8 procent av både flickor och pojkar i årskurs 9 att de någon gång använt narkotika. 25 procent säger att de vet var de kan få tag i narkotika.

Det är en oroande utveckling, och vi instämmer i dina krav på krafttag mot drogerna. Glöm bara inte att alkohol är en inkörsport till narkotika. Knappast någon prövar narkotika utan att först ha druckit alkohol.

Det här borde räcka som argument för att du ska oroa dig för alkohol som ett allvarligt samhälls- och folkhälsoproblem. Om inte, är du välkommen att besöka några av IOGT-NTO:s kamratstödsgrupper eller våra sommarläger för barn från familjer med missbruk. Vill du inte vänta till sommaren, så är vårt behandlingshem Dagöholm öppet året runt, och i Nyköping har vi precis öppnat en lokal för hemlösa.

Du kan göra en stor insats för både folkhälsan och statskassan om du engagerar dig lika kraftfullt mot alkoholens skadeverkningar som mot narkotikan. Och om du tar initiativ till samordning av kampen mot alla droger, s väl nationellt mellan narkotikasamordnaren och alkoholkommittén som ute i kommunerna.

Fotnot: Artikeln publiceras även i Accent.

Etiketter:

Annonser