RFSL, droger och säkrare sex

"Låt kroppen vila ordentligt efter amfetamin, blanda inte droger med alkohol, var försiktig med dosering av GHB". Råden ges i Riksförbundet för sexuellt likaberättigandes broschyr om droger som väckt debatt om bl a s.k. harm reduction. "Vi är inga drogliberaler, utan vill rädda liv", menar RFSLs ordförande Sören Andersson och Staffan Hallin, på förbundets hivkansli, i en krönika.

Under de senaste dagarna har det rasat runt RFSL. Vi har blivit kallade drogliberaler och man påstår att vi uppmanar folk till att knarka och att vi lär hur man ska göra för att knarka säkert.

Företrädare för SIMON (Riksförbundet Sveriges invandrare mot narkotika) har gått ut och krävt att RFSL ska ta dra in den 18 månader gamla broschyren ”Hur du överlever utelivet”. Dagens Nyheter gjorde lättköpt löpsedel och stor rubrik på förstasidan och övriga media hängde med i drevet. Under trycket från tidningar och radio hotade tjänstemän på Statens folkhälsoinstitut med att skära ner bidragen till nästa år om RFSL inte drar tillbaka materialet.

Hoten blev genast tomma och journalisternas indignation kvästes när FHIs generaldirektör Gunnar Ågren, till yrket socialläkare, intervjuades i radions Efter tolv (P4) och uttryckte en helt annorlunda åsikt. Gunnar Ågren hade synpunkter på några formuleringar, men tyckte att broschyren i sin helhet var bra.
Broschyren är framtagen för en speciell målgrupp, homo- och bisexuella män som rör sig på gayscenen. Förhållningssättet – att minska skadorna om man använder droger (”harm reduction”) och upplysa om vad som händer när man drogar – skiljer sig inte från den information som ges av andra grupper som arbetar med att förebygga droganvändning.

RFSL har sedan hivepidemins början arbetat med att förebygga sjukdom och främja hälsa. När vi ger oss ut på drogarenan är det inte för att vara drogliberala utan för att vi oroar oss för kärnan i vårt preventionsarbete – kampen mot hiv.

Vi anser på goda grunder oss veta att droger – partydroger såväl som alkohol – inte sällan är inblandade när människor tar större risker och till exempel har osäker sex.
Den förhärskande modellen för hivprevention har i hela världen drivits enligt konceptet minska riskerna och skadorna (”risk/harm reduction”). Det vill säga att det är omöjligt att försöka få människor att sluta ha sex överhuvudtaget. I stället försöker man få dem att minska riskerna för att få hiv så mycket det går. Genom upplysning om hur hiv smittar och hur man bäst skyddar sig – med kondom. Informationen ska vara realistisk och inte moraliserande. Ibland blir den följaktligen inte politiskt korrekt. Den risken måste man ta i ett professionellt arbete.

”Hur du överlever utelivet” pekar på konsekvenserna av droganvändande och ger fakta om vad som händer när man använder olika droger. Vi talar nogsamt om att alla droger, det kan vara alkohol eller knark, är beroendeframkallande. Vi betonar också att ”alla droger (utom alkohol och poppers) är – i högsta grad olagliga”.

Vi vet att det finns bögar och bisexuella män som använder droger idag. Okunnigheten är stor om vad som händer när man drogar och vilka konsekvenser det kan få. RFSL går ut med en korrekt och saklig information, som inte fördömer. Vi är övertygade om att det är bästa sättet att på kort sikt minska skadeverkningarna.

Etiketter:

Annonser