Stäng krogen – inte 7-eleven

Fyllebråk i livsmedelsbutiker är vanligt i centrala Stockholm, inte minst i de nattöppna butikerna. Ju fler krogar, desto mer starköl som leder till våld, skriver i en krönika Sven-Olov Carlsson, ordförande i nykterhetsrörelsen IOGT-NTO.

”Jag blir kallad hora, fitta och jag blir kallad jävla guling. Men jag bryr mig inte så mycket. Jag har jobbat så länge i 7-elevenbutiker så jag är van".
Citatet är hämtat ur ett inslag i Dagens Eko från måndagen den 2/12. Hon heter Sanna och jobbar på en av Stockholms nattöppna mat- och servicebutiker. Nu kräver Handelsanställdas förbund att flera butiker ska stängas. Det är för farligt för personalen helt enkelt.

Jag har förståelse för att ett fackförbund tar ställning för sina medlemmars säkerhet. Samtidigt är det viktigt att vi slutar fokusera enbart på effekterna av våldet och istället gör något åt orsakerna.

Problemet är inte att matbutiker är öppna på nätterna. Problemet är att antalet alkoholtillstånd exploderat och att tillsynen inte fungerar.

Under 90-talet ökade antalet serveringstillstånd i Stockholm med 46 procent. Från 1480 tillstånd till 2169 tillstånd (i hela landet 11 580 permanenta serveringstillstånd). Och att fler krogar leder till mer våld är tyvärr ett faktum som bevisas om och om igen. Dessutom är krökandet på krogen farligare än många tror.

Kriminologen Leif Lenke, som studerat kopplingen mellan alkohol och våld, har visat att alkohol som dricks på krogen leder till 6-10 gånger mer våld än alkohol som dricks hemma. Runt krogar och inneställen uppstår mängder av konfliktsituationer. I krogkön. I taxikön på väg hem. I T-banan. Och – inne på 7-eleven.

Antalet krogar, sena öppettider och våld hänger ihop. En alldeles färsk undersökning bland polisens våldsrotlar ger en tydlig bild: 2 av 3 poliser anser att våldet skulle minska om det blev lättare för kommunen att säga nej till nya tillstånd av sociala skäl. Och alla poliser är överens om en sak: det är fulla kroggäster som ställer till med bråk på nätterna på stan.

Sanna på 7-eleven beskriver att hot, våld och trakasserier hör till vardagen i hennes jobb. Nu är det dags att Stockholms politiker vidgar perspektivet. Fyllebråk i matbutiker löser vi inte genom att sluta sälja kanelbullar och pizzabitar på 7-eleven.

Problemet på 7-eleven beror på krogfyllan. Den släpphänta tillståndsgivningen som Stockholms politiker ägnat sig åt det senaste decenniet har varit som att hälla bensin på eld. Ju fler krogar, desto mer starköl – och ännu mer våld.

Självklart måste vi kunna ha mat- och servicebutiker som är öppna dygnet runt. Lika självklart som T-baneförare och passagerare måste känna sig trygga även på helgnätterna. Ansvaret ligger hos politikerna. Låt 7-eleven vara öppet dygnet runt – det är en del av krogarna som borde stängas istället.

Fotnot: Artikeln publiceras även i tidningen Stockholm City.

Etiketter:

Annonser