Drogliberalism och censur i RFSL

En kontroversiell hiv-broschyr från Riksförbundet för sexuellt likaberättigande med råd om hur man säkrare kan ta droger försvarades nyligen av förbundets ledning. Nu får de mothugg från de egna leden. "Den homosexuella frigörelsen får inte genomföras till priset av andra människors undergång!", skriver Lars Torstensson, kritisk RFSL-medlem i Göteborg, i en Drugnews-krönika.

I en artikel i Drugnews (2002-12-06), och även införd i RFSL:s nättidning K-online, framträder RFSL:s förbundsordförande Sören Andersson och Staffan Hallin, handläggare på hiv-kansliet, till försvar för den kontroversiella RFSL-broschyren om droger och sex, ”Hur du överlever utelivet”. Två motinlägg, ett författat av mig själv, har sedan refuserats av K-online. Tidigare har man tillåtit sådan kritik, men nu har RFSL uppenbarligen lagt locket på i drogdebatten! Kanske har man insett att den drogpolitiska linje man driver inte tål en kritisk granskning.

Min huvudpoäng är att RFSL nu har anammat en drogliberalism som om den genomförs kommer att medföra ökad utslagning och hiv-spridning – trots allt tal om ”harm reduction”(skadebegränsning). Detta har man gjort under smittskyddets täckmantel, och utan att medlemmarna tillfrågats.

Andersson och Hallin har dock en annan syn på saken. ”Vi har blivit kallade drogliberaler”, skriver de harmset. Ja, vad hade de väntat sig? De har låtit förstå att det ur skadesynpunkt är meningslöst och moralistiskt att uppmana folk att följa den lag som förbjuder användning av knark. Kan man dra någon annan slutsats än att knarkförbudet bör avskaffas, och knarket i stället släppas fritt? Det är det som är drogliberalism!

S tändigt drar RFSL paralleller mellan sex och droger i det hiv-preventiva arbetet, utan att beakta den viktiga skillnaden att sex är något positivt, som nästan alla uppskattar, och droger väsentligen något negativt, som de allra flesta fördömer. Det går inte att förbjuda sex, säger man, och det är förvisso sant. Men det vore också helt fel att göra det. Det halvkvädna budskapet blir därför att knarkförbudet är lika förkastligt som ett sexförbud skulle vara!

Andersson och Hallin värjer sig mot beskyllningen att man rekommenderar folk att knarka. Men i broschyren förekommer det faktiskt att RFSL direkt uppmanar till narkotikabrott, även om varningarna och den vederhäftiga informationen dominerar. Om det livsfarliga ämnet GHB står det sålunda: ”Ta det försiktigt.” Även ett försiktigt bruk av GHB är kriminellt!

Det ”professionella” RFSL tycks inte känna till det samband som finns mellan tillgänglighet, konsumtion och skador. Och man bortser från att kriminaliseringen av narkotikan och dess användning har en positiv, attitydskapande och preventiv funktion: många avstår från knark för att det är olagligt.

RFSL:s liberaliseringspropaganda har motsatt effekt. Trots att majoriteten av RFSL:s medlemmar inte använder knark väljer förbundsledningen att betrakta drogproblemet ur narkotikabrottslingarnas synvinkel!

M en man kan informera dessa om farorna med droger utan att för den skull ställa upp på deras brott, eller överse med dessa!

Som RFSL-medlem måste man kunna kräva att förbundet klart och konsekvent tar avstånd från all olaglig befattning med narkotika – inte bara informerar om olagligheten. Och detta oavsett vilken målgrupp man vänder sig till! Den homosexuella frigörelsen får inte genomföras till priset av andra människors undergång!

Etiketter:

Annonser