Brutala metoder i Thailands krig mot knarket

BANGKOK Sedan en antidrogkampanj inleddes i februari i Thailand har över ett tusen människor dödas. Människorättsorganisationer menar att regeringen sanktionerat avrättningar, andra menar att det är knarkkungar som tystar presumtiva tjallare. Pierre Andersson rapporterar för Drugnews från Sydostasien.

Sedan den 1 februari har över 1 000 narkotikalangare och missbrukare skjutits till döds i Thailand, under en planerat tre månader lång antidrogkampanj. Förklaringarna till det stora antalet döda går isär. Vissa menar att det är rena avrättningar sanktionerade av regeringen, andra att det är knarkkungar som skjuter sina underhuggare för att de inte ska vittna.

Thailands regering och dess narkotikapolis gör sitt bästa för att bortförklara de många dödsfallen. Av de över tusen människor som dödats hittills erkänner man att 31 skjutits av polisen i självförsvar. När det gäller de övriga offren går berättelserna isär.

Amnesty och andra grupper som arbetar för mänskliga rättigheter menar att mycket talar för att det är frågan om rena avrättningar, sanktionerade av Thailands regering i ett desperat försök att lösa knarkproblemen. Svaret från myndigheterna har hittills varit att knarklangarna dödat varandra i strider mellan rivaliserande kriminella grupper. En annan variant är att knarkkungarna låtit döda ett stort antal av sina underhuggare för att de inte ska kunna hjälpa polisen att hitta de som är högre i hierarkin.

Omvärldens reaktioner på våldet och det stora antalet dödsoffer har lett till en något omprövad hållning hos premiärminister Thaksin Shinawatra. I veckan framkom det att 50 polisbefäl redan är under utredning för möjligen ha använt övervåld. Fortfarande hävdas att merparten av dödsfallen beror på interna strider, men nu erkänner man ändå att misstag kan ha ägt rum.
"Det är helt normalt att det sker misstag i ett krig så omfattande som detta. Det är möjligt att ett fåtal fall beror på dåliga befäl bland polisen", säger Thaksin Shinawatra.

Ett av exemplen på dessa misstag är den nioåriga pojke som sköts och dödades för två veckor sedan. Hans mamma tog med honom i en bil och försökte fly från en razzia där bland andra hennes man gripits. Under flykten besköts bilen kraftigt och den nioåriga pojken omkom omedelbart.

Att det premiärministern kallar "kriget mot knarket" är omfattande råder inga som helst tvivel om. Under bara fem veckor har nästan 30 000 människor gripits misstänkta för narkotikabrott. 700 tjänstemän på olika nivåer inom statliga myndigheter är misstänkta för inblandning i narkotikabrottslighet och en lista med 46 000 misstänka personer har upprättats.

• Narkotikaproblemen i Thailand är enormt stora. På senare år har man gått från att ha varit ett av världens stora producentländer till att nu vara ett av de stora missbrukarländerna.
Det största problemet idag är metamfetamin. Det är narkotika i tablettform som till stora delar tillverkas i Burma, det lokala namnet är Ya-ba.

Enligt officiella källor finns det finns omkring en miljon missbrukare i Thailand och miljarder tabletter smugglas över gränsen från Burma varje år. Priset på metamfetamintabletterna har de senaste veckorna ökat från 80 bath (ca 16 kr) till 300 bath (ca 60 kr) som ett resultat av polisens beslag.


• Pierre Andersson, projektkoordinatör i Hanoi, arbetar med drogförebyggande och utbildningsprojekt tillsammans med IOGT Vietnam.

Läs mer i Drugnews:
Svenska kungaparet i Gyllene Triangeln
Thailands knarkkrig ska övervakas
Fyra dödade i Thailands nya knarkkrig

Etiketter:

Annonser