Blomstertid med lust och fägring för alla?

Snart väntar ett långt härligt sommarlov. Men hur blir det för de som struntat i skolarbetet, inte kommit in på gymnasiet och kanske prövar droger. Drugnews medarbetare My Berndtsson funderar vidare efter en ANT-dag i plugget.

För många elever är sommarlovet något efterlängtat, en lång ledighet från skolan och allt vad det innebär. Det är inte ovanligt att man under denna ledighet inte har någonting planerat utan mest… gör ingenting.

Detta kan för många skoltrötta ungdomar ses som något oerhört skönt. Men hur går de för dem som varit skoltrötta länge och struntat i skolan under den så viktiga sista terminen i nian och inte kommer in på något gymnasium?

Om droger sedan är en bidragande faktor till försummandet av skolan är det hela ännu allvarligare. Hur ser sommarlovet ut för dem som låtit skolarbetet lida på grund av missbruk?

Drogmissbruk är kanske inte någonting man i första hand kopplar samman med högstadieelever. Faktum är dock att både drog och alkoholmissbruk går allt lägre ned i åldrarna och nu är relativt vanligt i Sveriges högstadieskolor.

Under s.k. ANT-dagar (alkohol, narkotika och tobak) kan detta konstateras. Här berättas fruktansvärda historier om missbruk i alla dess former bland, ja, barn. Man får nästan ett intryck av att narkotika har blivit accepterat på samma sätt som alkohol och cigaretter. "Sprit är också en drog" är ett vanligt uttalande.

Inbjudna poliser berättar obehagliga historier om elva, tolvåringar som redlöst berusade hamnar på Maria pol och om övergrep av vuxna på berusade tonåringar. Man kan undra i ifall alla berättelser är sanningsenliga eller ifall den identitetssökande tonåringen ibland vill bygga upp en tuff fasad.

Hursomhelst är det oroväckande många, och framförallt, oroväckande unga missbrukare. ANT-dagen får en att fundera på vad detta beror på. En sannolik inverkan har nog TV och musikbranschens romantisering av droger. Att röka hasch eller marijuana (gräs som det lite mer vardagligt kallas) är inget ovanligt eller uppseendeväckande i rutan. I vart och vartannat tv-program talas eller brukas droger, på samma sätt inom en del musiken.

Genom grupptryck dras många elever in i missbruk av olika former. Drogerna ses som ett medel att fly verkligheten, skolan, där de kanske inte lyckades så bra. Med drogernas hjälp blir man en annan människa och får en annan status, skolan känns då inte så viktigt. Men medgången och romantiken varar inte så länge. Vad ska dessa förvirrade ungdomar sedan ta sig till?

Kontentan är att skolan, föräldrar och media måste ta större ansvar och till varje pris försöka förhindra drogmissbruk. Dessa ANT-dagar är, rätt utförda, alldeles utmärkta.

Även avskräckande filmvisning såsom Stefan Jarls modstriologi, och i synnerhet, "Dom kallar oss mods" från 1968 som briljant visar missbrukets baksida, borde vara obligatoriskt.

Etiketter:

Annonser