Vakta din tunga, Fries!

Nya drogvaneenkäter tyder på en liten minskning bland skolungdomar i nian. Regeringens narkotikasamordnare Björn Fries talar om trendbrott. Visst ska man glädjas åt varje procentminskning, men förlora inte perspektivet, varnar Nils Funcke, journalist och ledarskribent på Dagens Nyheter.

"Helvete."
Pappan slår näven hårt i biltaket. Han är inte arg. Bara uppgiven ochuppriven sedan han hämtat sin ut unga dotter på polisstationen. Ögonentåras. Dottern som inte är en dag över 15 hade hittats kraftigt påverkad av alkoholeller narkotika. Hon var fortfarande kraftigt omtöcknad.

Scenen från en mindre svensk stad en lördagsnatt är inte unik. Personen somberättat om lördagsnatten var själv där för att hämta sin grabb som ocksågjort en resa. Och hos polisen stod föräldrarna på rad.

Det är inte ovanligt att ungdomar omhändertas av polisen eller i värstafall hamnar på sjukhus för avgiftning. Vid Universitetssjukhuset i Malmötas ungefär en ungdom mellan 14 och 17 år per månad in för avgiftning.Därutöver passerar ett stort antal unga som varit så kraftigt påverkade attde drabbats av minnesluckor.

Nyligen presenterades nya siffror över de ungas droganvändning. Det ärCAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) som sedan 1971via enkät kartlagt missbruket bland elever i nian.

Sedan slutet av 1980-talet har konsumtionen av alkohol stadigt ökat. Räknati 100 procentig alkohol har flickorna gått från omkring 1.5 liter tillknappt tre liter förra året. Motsvarande siffror för pojkarna är från under3 liter till 4 liter förra året. Den totala alkoholkonsumtionen i Sverigehar också ökat och är nu den högsta på 100 år.
De som vid ett tillfälle dricker mer än fyra burkar starköl ellermotsvarande mängd alkohol i form av sprit, alkoläsk eller vin ökade framtill mitten av 1990-talet. En sådan intensiv konsumtion har varje tredjepojke och var fjärde flicka i nian minst en gång i månaden.
När det gäller narkotikamissbruket bland nioendeklassarna minskade detstadigt under hela 1970- och 1980-talet. Som lägst hade tre av 100 någongång använt narkotika 1989. Åren därefter har siffrorna rakat i höjden föratt 2001 ligga på det tredubbla (nio procent för flickor och tio procentför pojkar).

Dessbättre har det skett en minskning för bägge könen de två senaste åren till sju procent.
"Det är kul, mycket glädjande", kommenterade regeringensnarkotikasamordnare Björn Fries siffrorna enligt TT.
Fries ser nedgången som ett trendbrott.
Förhoppningsvis är det också det.

Men Fries borde vakta sin tunga. Mer återhållande kommentarer vore på sinplats med tanke på andra uppgifter i denna och andra undersökningar.

Enligt kartläggningen bland de pojkar som mönstrats för militärtjänstgöring uppgav18 procent att de någon gång använt narkotika år 2001. Det är en återgångtill nivån i slutet av 1970-talet. Däremellan var nivån betydligt lägre.Som lägst sex procent 1988.Enligt CAN:s undersökning säger sig var fjärde av eleverna som inte använtnarkotika att de haft möjlighet att prova. Motsvarande siffra bland demönstrande låg 2001 på varannan, nära 50 procent.

"Det innebär att stora grupper av ungdomar exponeras för narkotika ochdärmed också att ett av de kriterier som är avgörande för attnarkotikamissbruket ska sprida sig är uppfyllt. Utöver själva den fysiskatillgången på narkotika är det avgörande hur omvärlden reagerar. Ärattityden tillåtande eller överslätande bland kompisar, vuxna, i mediernaetcera ökar risken för att fler provar och dras in i missbruket viaetablerade missbrukare.

Det som tidigare varit ett normbrott tenderar att bli norm. I ett förstaskede inom begränsade grupper för att sedan spridas till i stort sett helasamhället.

Användandet av droger är toleransutvecklande för individen. Dosen måsteökas för att uppnå samma effekt som vid tidigare tillfällen. Visst ska manglädjas åt varje procentenhet som användandet av narkotika och alkoholminskar bland de unga. Men det finns en fara i att då tappa perspektivetoch bara se några år tillbaka. Därmed riskerar vi också att vi får entoleransutveckling även hos samhället.

• Artikeln har även publicerats i Dagens Nyheter.

Etiketter:

Annonser