Bokmässan samlingsplats även för ideella krafter

GÖTEBORG Över 100 000 besökare samlades under Bok- och biblioteksmässans fyra dagar i Göteborg. Det är lätt att gå vilse när det finns över 2 200 programpunkter att välja bland.

av SVEN LILJESSON

"Även om det är roligt, så vill vi nog inte bli ännu större", pustar Bertil Falck, arbetande styrelseordförande och den som drog igång bokmässan 1985.

Över 1400 författare och andra medverkande från 60-talet länder, och 800 utställare har kommit till årets mässa som har tema populärvetenskap och fokus på polsk litteratur. Resenären och författaren Ryszard Kapuscinski (bild), med standardverk som ”Imperiet”, ”Fotbollskriget” m fl, invigde mässan och har haft flera välbesökta seminarier. Trots tilltagande ålder så har han ett högt arbetstempo – reser mellan kontinenter, deltar i konferenser och tar emot priser. Gör knivskarpa iakttagelser som han ödmjukt levererar.
"När hinner du egentligen skriva böcker? Du borde lära dig att säga nej", uppmanade författaren Bodil Malmsten som rest upp från Frankrike för hans skull.

På Internationella torget som ligger en trappa upp har man tidigare kunnat pusta ut från bokkrängarna i de stora mässhallarna nära Liseborg. Men antalet arrangörer på torget har nu tredubblats med fotojournalisten Maria Söderberg som koordinator. Aktiviteten bland montrarna där bl a Sida, Vitryssland.nu, småförlag, solidaritetsorganisationer och nykterhetsrörelsen huserar är intensiv och på scenen är det nya föredrag och debatter var 20:e minut.

"Internationella torget har blivit samlingsplats för olika sociala organisationer där nya kontakter knyts, vi planerar tillsammans och bildar nya nätverk", säger Sara Sandberg från IOGT-NTO:s internationella institut till Drugnews.
Tillsammans med studieförbundet NBV har de en bardisk i montern där källvatten serveras från flaskor som påminner om Absolut vodka.

Föredrag om allt från drogmissbruk och barnens situation i Baltikum, aids i Afrika, kulturbärare inom islam till politiska situationen i Kuba och Vitryssland avlöser varandra.
På scenen berättar Tobias Ljungvall om sin debut ”Kontroll – rapport från Vitryssland” (Silc förlag). En resebok genomförd i nyss nämnde Kapuscinskis anda om Europas sista diktatur.
”Mitt stalltips är att president Lukasjenkos dagar är räknade och att han tvingas lämna ifrån sig makten vid nästa presidentval 2006”, säger Ljungvall till Drugnews.

På ett miniseminarie en bit bort berättar förre kontraspionen vid Säpo Tore Forsberg (aktuell med ”Spioner, och spioner som spionerar på spioner”, Hjalmarson & Högberg) om avslöjandet av spionöverste Wennerström och hur samtidigt agentverksamhet även kan ha en fredsbevarande, balanserande betydelse.
Nästan samtidigt berättar rättsobducenten Jovan Rajs om rättsröta och försöken till mörkläggning kring missbrukaren Osmo Vallmo. Rajs – som skrivet en bok om historien – kunde i en extra obduktion slå fast att det var polisövervåld och inte drogerna som var orsaken till hans död – nu är fallet i Europadomstolen och mamman har äntligen fått lite upprättelse och kunnat begrava sin son.

Vid bildscenen berättar Zahra Bihi (bild) från Somailia om kvinnonätverk som bildats i Göteborgs nordöstra förorter och bekämpar det växande sociala problem som männens tuggande av växtdrogen khat åsamkar.

Mot kvällningen rundas det av med salsaband och dansinstruktörer en kväll, en annan kväll mer hästjazz och dixie. Kex och äpplen sköljs ner med alkoholfria drinkar.

Nere i stora hallarna rör sig folk i mängder. De första dagar är reserverade för branschfolk, som bibliotekarier, lärare, media och förlagsfolk. Rödtjut serveras i plastglas i montrarna mot kvällningen.Men när allmänheten strömmar in på mässan så blir det trångt, på lördagen slås rekord med 33 000 besökare. Kändispotentialen är hög och mötet mellan bokläsare och författare är nära och okonstlat.

Där berättar Åke Edwardsson (bild), författaren och konditorsonen från Wrigstad, om sin nya bok ”Jukebox”. Och där är danskan Hanne Vibeke-Holst som just kommit ut med ”Kronprinsessan”. Och i Piratförlagets monter sitter Leif GW Persson och signerar sin nya deckare ”En annan tid, ett annat liv”.
"Ska jag verkligen skriva God jul till din dotter?”, frågar han för säkerhets skull den kvinna som i god tid planerar klapparna.

Nästa år på den tjugonde bokmässan ska temat bli brittisk litteratur.
"Men vi lovar att fortsätta satsningen på populärvetenskap, matkultur och samarbetet med Internationella torget", sade mässgeneralen Bertil Falck till Drugnews.

Etiketter:

Annonser