Prisad för radioserien Narkotikalandet

[bild] Randi Mossige-Norheim fick priset av Peder Langenskiöld, Carnegie Institutet.
Randi Mossige-Norheim fick priset av Peder Langenskiöld, Carnegie Institutet.

Radioreportern Randi Mossige-Norheim får Svenska Carnegieinstitutets journalistpris 2013 för sin dokumentärserie ”Narkotikalandet”.

Diplomet och priset på 25 000 kronor överlämnades i tisdags av verksamhetschef Peder Langenskiöld på Carnegie Institutet.

De tre delarna i dokumentären sändes i våras i Sveriges Radio och skildrar vardagens helvete för många i narkotikamissbrukets Sverige. Hon får priset enligt motiveringen för ”en empatisk och tydlig skildring av den misär som narkotikan skapar i samhället, sedd ur olika medverkandes perspektiv”.

Radioserien väckte mycket uppmärksamhet och debatt.

– De här människorna tror inte att folk är intresserade av att höra om hur de har det. Tänk att de vill prata med oss var min tanke när jag kom ner till Plattan, säger Randi Mossige-Norheim till Drugnews.

Hon arbetade länge med reportagen och var ute i nära två månader på fältet i ”Narkotikalandet”. för att komma dem nära, spegla deras vardag och kamp för att överleva. Hon intervjuade narkomaner, anhöriga, poliser och politiker.

• Du fick lite blandade reaktioner efter sänt intervjun med en flicka som hittade sin pojkvän död av en överdos dagen innan du mötte henne. Hur resonerade du där?

– Jag hade gjort några intervjuer med henne redan innan han dog, så hon visste vad jag höll på med. Det var hon som sökte upp mig och ville berätta om det tragiska. Jag hade ju kommit många ganska nära och de ville verkligen medverka. Jag måste i reportagen också kunna berätta om det allra svåraste.

• Har du några planer för fler reportage liknande dessa?
– Jag skulle jättegärna vilja söka upp dem som jag träffade igen. Kanske se hur de har det idag och vad som hänt. Svårigheten är att kunna få tag på dem, de har ju sällan kvar samma telefonnummer någon längre tid och de flyttar omkring till olika adresser. Några av dem kanske till och med har dött, säger hon.

Randi Mossige-Norheim är flerfaldigt prisbelönt för sina djupintervjuer. Hon har fått bland annat Stora Journalistpriset, Torgny Segerstedt frihetspenna, Jonas Weiss Memorial Award och Röda Korsets journalistpris.

Annonser