Maffiaoffer blev grismat

REGGIO CALABRIA Italiensk polis har gripit 20 medlemmar i maffiagruppen ´Ndrangheta, med starkt fäste i Calabrien. De gripna har ställts inför rätta och är misstänkta för flera brott, däribland fem mord.

Ett av morden är särskilt uppseendeväckande på grund av den grymhet maffiagruppen visat.

Offrets kropp har inte hittats, men i bandade avlyssnade telefonsamtal skryter mördarna om hur de slagit ner mannen med en spade och sedan slängt honom levande till grisar.

– I de bandade samtalen skryter mördarna om hur offret skrikit i panik och om hur de tyckte det var njutningsfullt att lyssna på hans ångest. De här grisarna kan verkligen äta och antagligen finns det ingenting kvar av honom, enligt ett meddelande från domstolen i Reggio Calabria, rapporterar The Guardian.

Mannen försvann i mars 2012. Gripandena av maffiamedlemmarna som nu åtalats är del av en större utredning om ytterligare fyra mord som hämnd efter att Domenico Bonarrigo, en av bossarna i ´Ndrangheta, dödats. Det mordet skedde elva dagar tidigare.

Det pågår en maktkamp mellan hundratalet olika klaner av ´Ndrangheta i Calabrien i södra Italien om kontrollen över kokainsmugglingen till Europa.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Etiketter:

Annonser