Smugglare krävs på miljon i alkoholskatt

En man från Landskrona som dömts till fängelse för omfattande alkoholsmuggling krävs nu även på över en miljon kronor av Skatteverket i utebliven skatt för dryckerna.

57-åringe mannen dömdes 2012 till 1,5 års fängelse för bland annat smuggling och olovlig alkoholhantering. Domen fastslogs även i hovrätten.

Enligt domen hade han gjort 85 inköpsresor till Tyskland och köpt över 2 000 liter sprit och 35 000 liter starköl. Och sålt vidare alkoholen, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Mannen erkände endast 15 resor och menade att alkoholen var för eget bruk. Men i utredningen framlades anteckningar om att han sålt vidare.

Skatteverket kräver nu nära 900 000 kronor för utebliven alkoholskatt för det han smugglat, samt ett tillägg som gör att totalbeloppet blir över en miljon kronor.

Mannen bestrider sköntaxering och menar att han redan fått betala till staten och att dubbelbestraffning inte är tillåten.

Skatteverket menar dock att det handlar om två olika företeelser. Smuggelåtalet berodde på att varorna inte togs upp för tullbehandling och skattetillägget för att inte lämnade en skattedeklaration.

Skatteverkets beslut kan dock överklagas, skriver HD.

Annonser