Lågutbildade kvinnor äter mest sömnmedel

Lågutbildade kvinnor använder nära tre gånger mer beroendeframkallande lugnande och sömnmediciner än högutbildade kvinnor. Det visar Socialstyrelsens lägesrapport inom vård och omsorg.

Statistiken avser personer mellan 30 och 64 år och s.k. regelbunden användning av lugnande medel och sömnpreparat, i snitt minst en halv dygnsdos per dag under året.

Även jämfört med män som inte har högre utbildning än grundskola, så är kvinnors konsumtion av preparaten högre. Andra studier visar att kvinnor med låg utbildning anser sig ha sämre psykisk hälsa med mer sömnproblem och ångest.

Ojämlikheten märks även bland äldre patienter, de med låg utbildning löper större risk att få dessa läkemedel.

Läkemedel som är klassade som bensodiazepiner eller liknande bör endast användas i kortare behandling (ex. vid ångest och sömnproblem), eftersom de ofta är beroendeframkallande. Rohypnol var ett sådant som ansågs farligt och nu förbjudits.

– Det kan vara motiverat att förskriva sådana mediciner till patienten under en kort period. Men det som är oroväckande är att medicinerna skrivs ut för regelbunden användning, säger Birgitta Lindelius, utredare vid Socialstyrelsen, i en kommentar.

Dessa mediciner skrivs ofta ut på vårdcentraler och det är stora skillnaderna mellan landstingen i mängden som förskrivs. Socialstyrelsen anser att landstingen måste se över problemet.

• Fotnot: Socialstyrelsen: Tillståndet och utvecklingen inom hälso- och sjukvård och socialtjänst – Lägesrapport 2014 (pdf-fil, 223 sidor).

Annonser