Fyllda vinglas stoppas på Systemet

Systembolagets varor får inte uppmuntra till inköp och konsumtion. Därför stoppas de skånska färdigupphällda vinglas i plast som funnits i beställningssortimentet och från mars skulle börja säljas i systembutikerna.

Dryckerna med varumärket Easy Wine Glass i förgyllda plastglas med rosé, rött och vitt vin i 18 centilitersglas kommer från Cefour AB i Åhus.

– Vi anser att förpackningen – upphälld och klar att dricka – har en inbjudande karaktär och därmed inte är förenlig med alkohollagen, säger Systembolagets presschef Lennart Agén till Drugnews.

Plastglasen med vin skulle börja säljas styckvis i butikerna nästa månad. Men de har redan funnits i 24-pack sedan 2012 i beställningssortimenter och sålts i cirka 2 000 liter. Även på den listan stoppas nu varorna.

Men frågan uppmärksammas alltså först nu inför introduceringen i systembutikerna.

– Ja, vi borde kanske insett problemet tidigare. Men beställningssortimentet handlar om 24-pack och i butikerna var de tänkt att säljas styckvis, säger Lennart Agén.

• Varför är det okey sälja ölburk och ölflaska, men inte vinglas?
– Det är inte lika inbjudande, vinglasen uppmanar mer till bruk.

Systembolaget tog beslutet häromdagen och har meddelat leverantören Rewine.
Men det är producenten Cefour i Åhus som drabbas mest. I ett pressmeddelande skriver bolaget att styrelsen bedömer att man inom kort ”med stor sannolikhet kommer överklaga beslutet till Alkoholsortimentsnämnden”
Företaget jämför med bag-in-box-viner som också tillfälligt stoppades i början av liknande skäl.

Systembolaget uppger att man alltid följer nämndens utslag.

Cefour flyttas tills vidare till Aktietorgets observationslista eftersom bolaget inte kunnat visa en betryggande likviditet. Listningen kvarstår tills Cefour kan ge ny information om försäljningsvolymer eller ekonomiska garantier, rapporterar Sydsvenskan som sökt företagets ledning.

Annonser