Narkotika för 1 miljard hittat i kajaker

Hamntullen i Sydney har hittat metamfetamin värt över en miljard kronor i en last med kajaker från Kina. Fem personer har hittills gripits.

Det var förra veckan som lasten anlände till containerhamnen i Sydney och australiensk tull fann med hjälp av röntgen 183 kilo droger i 19 av nya 27 kajaker. Narkotikan hade gömts i vattentäta delar av flytetygen tillsammans med flytvästar. Analys visade att det var kristalliserat metamfetamin, rapporterar AAP och Sky News.

Under poliskontroll tilläts i tisdags kajakerna levereras till en affär i Sydney. Där greps fyra personer med taiwanesiskt medborgarskap, tre män och en kvinna. Senare greps även en 32-årig australiensk man i sitt hem Kensington som misstänks vara den som importerat narkotikan.

Alla fem misstänkta ställdes inför en lokal domstol i onsdags som ajournerade förhandlingarna till 9 april. De riskerar upp till 15 års fängelse om det fälls.

Smuggling av metamfetamin (mer potent och beroendeframkallande än amfetamin) har ökat till Australien. Senaste 14 månaderna har tullen beslagtagit över ett ton i vätska och kristalliserad form. ”Signifikativt mycket” kommer från Kina, enligt Ray Johnson på Australiens federala polis i Sydney.

Det förs in via cargohamnar, flygplatser och post. Regeringen har avsatt extra resurser för att tullen ska kunna röntga fler ankommande laster framöver, bland annat i stora hamnar i Sydney och Melbourne.

Annonser