Razzior mot knarkmaffia i USA och Italien

ROM En liga som smugglat heroin och kokain har sprängts av polis i Italien och USA. Sammanlagt 24 mafiosos har gripits i de båda länderna.

Maffiaklanen ´ndrangetha med sitt starkaste fäste i södra Italien har samarbetat med New York-baserade Gambinofamiljen. Gambinofamiljen förser ´ndranghetan med kokain i utbyte mot att få heroin i andra riktningen, rapporterar Tri City Herald och andra tidningar.

Enligt ländernas maffiapolis har ”New Bridge”, som polisoperationen kallats, riktats in mot att slå ut smugglingssamarbetet mellan maffiaorganisationerna. Operationen har pågått under två år.

– Maffians avsikt var att bygga en bro av korruption och kriminella aktiviteter från Sydamerika till Italien och vidare till USA, meddelade Marshall Miller, från åklagarämbetet i Brooklyn, vid en presskonferens i Rom i tisdags.

En polisagent under täckmanteln ”Jimmy” lyckades infiltrera den Brooklynbaserade Gambinomaffian och med hjälp av dold inspelningsutrustning lyckades agenten bevisa affärsuppgörelser mellan maffiaorganisationerna. Och bland annat en smuggling av 500 kilo ren kokain som gömts i konserverad kokosnötsmjölk och ananas som skeppats ut från Guyana till Gioia Tauro i Italien.

–´ndrangheta är en av de mäktigaste internationella narkotikasmugglande organisationerna i världen. De har utvidgat sitt territorium från södra Italien till norra delarna av landet, men bygger också nätverk med andra kriminella organisationer i världen för att skapa nya marknader för sina affärer och öka sitt kapital och inflytande, sade Raffaele Grassi, chef för italienska polisens centrala operativa enhet.

I Italien har 17 medlemmar av ´ndrangheta gripits och i New York sju medlemmar av Gambinofamiljen. Italienarna är misstänkta för flera maffiarelaterade brott. De gripna i New York är misstänkta för penningtvätt, narkotikasmuggling och vapenbrott.

Tema: MAFFIA

Grov organiserad brottslighet

ökar både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta områden och invånarna drabbas. Maffiorganisationer profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, men ibland även laglig verksamhet (ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

(mer…)

Läs mer

Annonser