Rökförbud i bilar med barn i England

LONDON Före valet 2015 kommer en lag i England om förbud att röka i bilar med barn som passagerare. Det uppger en källa hos premiärminister Cameron till BBC.

I en omröstning i brittiska parlamentets underhus om rökförbud i bilar med barn i veckan, blev rösterna 376 för och 107 mot en kriminalisering. Omröstningen är inte tvingande, men mycket tyder på att David Camerons regering tänker utnyttja möjligheten.

Lagförslaget väntas också att nämnas i det tal som varje år hålls av drottning Elisabeth II, rapporterar BBC.

Premiärminister Cameron missade själv omröstningen i måndags då han besökte översvämmade områden i sydvästra delarna av landet. På en fråga från BBC till hans talesperson svarade denne inte direkt på hur han skulle röstat, men tillade:

”Premiärministern är mycket väl införstådd i debatten och hur rökning i bilar påverkar barnen och tycker att det nu är tid att göra något åt detta.”

Oppositionens företrädare om folkhälsa Luciana Berger (labour) varnade regeringen för att dra ut på frågan.
– Det här är en stor seger för barnhälsan och kommer att gynna hundratusentals unga människor över hela vårt land. Det handlar om att skydda barn, inte om vuxnas valfrihet, sade hon och tillade att parlamentet nu tydligt uttryckt sin vilja.

I Wales – som också måste godkänna förbudet – säger en företrädare för regeringen: ”Vi har hela tiden sagt att vi kommer att överväga möjligheten att lagstiftningen när vi har fullt utvärderat effekten av kampanjen.” Skottland kommer troligen lägga ett lagförslag i år om ett förbud, medan Nordirlands hälsominister har aviserat planer om samråd i frågan.

– En lag mot rökning i bilar med barn som passagerare kommer att få många rökare att tänka ett varv till innan de tänder en cigarett i bilen, säger Edmund King, ordförande för Storbritanniens största motororganisation Automobile Association, till BBC.

Simon Clark på röklobbygruppen Forest är besviken på resultatet av omröstningen och anklagar regeringen för att vara ”ryggradslös”.

Studier visar på höga halter skadliga ämnen från tobaksrök i fordon där någon röker, visar studier. Rökförbud i bilar med barn har införts i exempelvis Sydafrika, områden i Kanada, USA och Australien, samt i Puerto Rico, rapporterar Tobaksfakta.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över sju miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.

Läs mer

Annonser