Borg: dyrare tobak och alkohol

Dyrare tobak, öl och vin från nästa år för att främja folkhälsan och stärka statskassan med cirka en miljard. Det kommer regeringen föreslå i vårbudgeten. IOGT-NTO välkomnar förslaget.

Det var på en pressträff på finansdepartementet som finansminister Anders Borg (M) berättade om en ”ny fas i finanspolitiken” som Drugnews i huvudsak redan redovisat tidigare.

Totalt hoppas regeringen förstärka statens budgetutrymme med drygt 9 miljarder kronor genom olika besparingar och skattehöjningar från nästa år.

Bland annat slopat avdrag för privat pensionssparande, minskade studielån, höjda fordonsskatter och högre skatt på alkohol och tobak.

Detta för att satsa mer på skolan, jobbsatsningar och förstärka statskassan inför framtiden.
– Det krävs ordentliga skyddsvallar för att inte hamna med byxorna nerdragna inför nästa ekonomiska nedgång, sade Borg och betonade att hela alliansen står bakom förslagen.

Skatten på öl och vin vill Borg höja med 5 procent och få in cirka 400 miljoner kronor extra årligen till statskassan. Det skulle innebära cirka 30 öre extra för en halvliter öl och en krona för en flaska lättvin. Det föreslås dock inga skattehöjningar på sprit.

Tobak vill borgerliga regeringen höja med cirka en krona per cigarettpaket (+ 3 procent) och två kronor för en dosa snus och få in cirka 600 miljoner mer till staten per år.

Skattehöjningar på alkohol och tobak främjar folkhälsan genom minskad konsumtion, motverka de reella prissänkningar som skett på öl och vin. Men måste samtidigt balanseras för att inte riskera att öka alkohol- och tobakssmuggling, enligt Borg.

– Det finns en poäng i att styrningen i samhällsekonomin går till att minska sådant som koldioxidutsläpp, alkohol och tobak som är dåligt för folkhälsan, sade Anders Borg vid pressträffen.
– Vi utesluter inte att det kan komma ytterligare skattehöjningar på tobak och alkohol med små belopp senare, tillade han.

De nu redovisade förslagen kommer borgerliga regeringen att läggas fram i vårpropositionen.

Även den rödgröna oppositionen har vid valseger flaggat för att skatter på alkohol kan komma att höjas.

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO välkomnar regeringens besked om att höja alkoholskatten. Och hoppas att skatten på alkohol höjs mer kontinuerligt framöver, såsom för tobak.

– Tobak och alkohol har många likheter, inte minst alla de liv som användandet kostar. Tobakskatten höjs kontinuerligt för att motverka skadorna och alkoholskatten behöver användas på samma sätt. Det är en vinst både för statskassan och för folkhälsan, säger Anna Carlstedt, ordförande IOGT-NTO.

• Fotnot: Pressträffen med finansminister Anders Borg om skattepromemorian kan ses här.

Annonser