Svensk dopingskandal i Sotji

Sveriges framgångar i vinter-OS grumlades rejält sista dagen. Hockeyspelaren Nicklas Bäckströms allergimedicin hade gett för höga värden av ämnet pseudoefedrin i kroppen, stoppades spela och Tre Kronor förlorade finalen.
Besked i måndags: även B-provet är positivt.

”Sveriges bästa vinter-OS slutade med Sveriges största dopingskandal genom tiderna”, skriver DN:s sportkrönikör Johan Esk.

Beskedet att lagets nyckelspelare Nicklas Bäckström, 26 år, hade något för höga gränsvärden av pseudoefedrin lämnades bara 2,5 timme för nedsläpp i söndags i Bolsjojpalatset. Förbundskapten Per Mårts fick stuva om i sista stund, lagkänslan rubbades och Kanada spöade Sverige med 3-0.

Dopingprovet togs i onsdags, borde tagit högst något dygn att analysera, men svaret lämnades alltså av IOK strax före finalen. Internationella hockeyförbundet gav klartecken till spel, men IOK sade nej.

– Det känns för jävligt, sade Nicklas Bäckström vid presskonferensen om det positiva dopingprovet. Matchen fick han se från hotellrummet.

Han hade berättat för kontrollanterna vilken medicin han ätit i flera år, men riskerar ändå ses som ”fuskare”. Tre Kronors läkare hade sagt att Bäckström kan ta ”en tablett eftersom det inte skulle göra någon skillnad”. Ett B-prov har analyserats och meddelades i måndags också vara positivt.

Det talas nu om ”justitiemord”, ”oskyldigt offer”, ”IOK är amatörer”, överklaga. Att alla dopingfall inte är svart/vita och att Sverige inte är bäst i klassen.

Det centralstimulerande preparatet pseudoefedrin som finns i flera förkylnings- och astmamediciner var fram till 2004 dopingklassats, men togs bort och återinfördes åter 2010 på listan med koncentrationsgränser.

Nya uppgifter kan förklara varför Bäckström hade för höga värden. Rekommendationen från Wada (internationella antidopingorganet) är att man bör vara ”tablettfri på matchdagen”, rapporterar Aftonbladet.

Bäckström stängdes av en match, men riskerar fler påföljder. Dock får han spela för sitt Washington senare i veckan,  NHL har meddelat att man inte stänger av honom.

Totalt togs 2 287 urinprov och 609 blodprov av IOK och ryska Rusada under vinterspelen i Sotji.

Annonser