Hasselakollektivet stängt efter bråk

Tre tonåringar skadades allvarligt vid en bilolycka i torsdags morse i Hälsingland. De hade stulit bilen efter en urspårad fest och grov skadegörelse vid Hasselakollektivet och inbrott i en bensinmack. Totalt sex personer 15-17 år är brottsmisstänkta efter händelserna.

Det var en fest som spårade ur på HVB-hemmet i Franshammar, Hassela, där ungdomar behandlas för droger, kriminalitet och psykosociala problem.

Några misstänks först ha gjort inbrott i bensinmacken och stulit cigaretter och alkohol. På behandlingshemmet slogs senare fönster, köksinredning och tv-apparater sönder. Personal hotades och de låste in sig för att ringa polis.

– Det var full kalabalik efter ett fylleslag när polisen kom dit. Utanför hade även parkerade bilar förstörts, berättar kriminalchefen Leif Berglund vid Hudiksvallspolisen till Drugnews.

Tre ungdomar greps på platsen, men tre andra – två pojkar och en flicka – hann åka iväg i en stulen bil som körde av vägen söder om Bergsjö. Flickan skadades allvarligt och har förts till Akademiska sjukhuset i Uppsala, pojkarna vårdas på sjukhuset i Hudiksvall. Föraren var bara 15 år och har drogtestats.

– Bilen var totalt hopknycklad, det är en ofattbar tur att de överlevde, säger Leif Berglund.

Fem av ungdomarna var ett tag anhållna, nu har tre släppts och bara de två pojkarna som vårdas på sjukhus är fortfarande anhållna. Totalt sex ungdomar misstänks för bland annat grov skadegörelse, inbrott, olaga hot och bilstöld.

En av dem utreds sedan tidigare efter ett bråk. Hasselakollektivet i Franshammar har tillfälligt stängts på grund av den omfattande skadegörelsen och de boende har flyttats till närliggande hemmet Bäckaräng.

Drugnews har sökt Hasselas ledning. Den uppger för Radio Gävleborg att händelserna ska gås igenom, rutiner ses över och undersökas om något kunde gjorts annorlunda.

Hasselakollektivet och dess metodik har varit inspiratör för många behandlingshem för ungdomar i landet.

Annonser