Vill ny ordförande avskaffa System-monopolet?

uppdat | Regeringen vill se styrelseproffset Kenneth Bengtsson som ny ordförande för Systembolaget. IOGT-NTO beklagar nomineringen eftersom han tidigare uttalat att detaljhandelsmonopolet för alkohol bör avskaffas. ”Jag var inte emot monopolet”, säger Bengtsson idag.

Idag är Kenneth Bengtsson ordförande Ahlsell, Insamlingsstiftelsen En Frisk Generation och i World Child Foundation och ledamot i Ersta Diakoni. Men som vd för Ica i augusti 2005 uttalade han sig om livsmedelsbutikers utveckling i glesbygder så här i Dagens Nyheter:

”Nu måste politikerna ta sitt ansvar. De kan skapa nya affärsmöjligheter genom att avskaffa statens monopol på receptfria läkemedel, spel och alkohol. Redan i dag borde alla som vill få bli utlämningsställen

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO ifrågasätter nu nomineringen av Bengtsson till ny styrelseordförande för Systembolaget och undrar vems intressen han kommer att företräda.

Andrine Winther, IOGT-NTO.– Att föreslå en ordförande för Systembolaget som tidigare gått ut och sagt att han vill avskaffa det är häpnadsväckande. Systembolaget har ett otroligt starkt stöd av både svenska folket och politiker. Vi vet genom forskning att detaljhandelsmonopolet är ett avgörande verktyg för att hålla alkoholens skadeverkningar nere, säger Andrine Winther, vice ordförande för IOGT-NTO.

I en kortintervju i SvD Näringsliv kommenterar Kenneth Bengtsson sitt gamla uttalande. Han uppger nu att inte var emot monopolet. Frågan är då hur hans inställning är idag:

– Jag har mycket att lära mig om hur Systembolaget fungerar som företag. Framför allt är jag jätteimponerad över vilken kundnöjdhet de har. Den är extremt hög. När det gäller monopolet generellt kan man väl ha vissa frågor. Men när det gäller Systembolaget kan man ju bara se vilket enormt stöd man har opinionsmässigt, säger han till SvD.

Bolagsstämman hålls 24 april och då avgörs vem som ska efterträda nuvarande ordförande Cecilia Schelin Seidegård som varit det sedan 2008. Systembolaget är statligt ägt, har detaljhandelsmonopol av alkohol i landet och har cirka 5 000 anställda och omsatte förra året 25,8 miljarder kronor.

Annonser