E-cig förbjuds av Halmstads kommun

Nu förbjuder även Halmstad kommun e-cigaretter på alla ställen där vanlig tobaksrökning är otillåten.

Rökförbudet gäller exempelvis bibliotek, fritidsgårdar och konsthallar, rapporterar P4 Halland.

Det är kulturnämnden som tagit beslutet och hänvisar till att tidigare Folkhälsoinstitutet jämställt de båda cigarettformerna och att det är svårt at avgöra om e-cigaretter innehåller tobak eller inte.

Nyligen förbjud Kalmar kommun anställda och förtroendevalda att använda e-cigaretter på arbetstid och likställer dem med vanliga cigaretter. I Markaryds kommun har rökförbud för den nya trenden införts på skolor, så även i andra kommuners skolor.

Läkemedelsverket har utfärdat förbud för ett stort företag som säljer e-cigaretter med nikotin, men det har överklagats och försäljningen fortsätter till frågan avgörs. Nyligen antog EU om ett nytt tobaksproduktdirektiv där e-cigaretter ska regleras i unionen, men medlemsländerna får själv avgöra om de ska behandlas som läkemedel eller vanlig tobak.

Tema: E-cigaretter

09-E-cig1minimNy nikotinfälla eller alternativ till livsfarlig rökning?

Marknaden växer snabbt för ”rökfria” elektriska cigaretter, men saknas kunskap om deras hälsoeffekter på längre sikt.

Oklart hur de ska regleras. Process pågår i Sverige, EU-direktiv på gång. Brasilien, Singapore och Uruguay har förbjudit alla slags e-cigaretter, Australien dem med nikotin, i Kanada är all import, reklam och försäljning förbjuden av dem.
• Läs mer på Psykologer mot Tobak.

Läs mer

Annonser