Narkotikahundar anställs på fabriken

Volvo Olofström
Volvo Olofström

Nu ska narkotikahundar börja användas på Volvofabriken i Olofström. Det är ett led i det drogförebyggande arbetet och stöds av facket.

Tre hundar ska användas för att söka droger inne i produktionsdelen och på kontoren.

– Det görs inte för att vi har haft några incidenter utan det är helt i förebyggande syfte, säger kommunikationschef Jonas Knutsson till tidningen Sydöstran.

Volvo i Olofström har cirka 2 200 anställda, varav 1 750 kollektivanställda. Sedan tidigare drogtestas nyanställda där och även slumpvisa tester förekommer inom koncernen Volvo Cars. Facket stöder användande av drogtester och hundar.

– Vi är oerhört positiva från metallklubben. Vi har inga problem med det, även om det är ett steg till att börja använda hundar. Det vore värre om svåra olyckor inträffade till följd av droger, säger klubbens ordförande Björn Ohlsson till Drugnews.

Det finns sedan tidigare avtal och samarbete mellan Volvo och facket om att anställda som upptäcks med missbruksproblem erbjuds stöd och behandling. Något som blivit allt vanligare i arbetslivet. Så även drogtester som används alltmer för att säkerställa trygg arbetsmiljö och god produktionskvalité.

Annonser