Ligaledare sköts ihjäl i Mexiko

MEXIKO CITY Enrique Plancarte, en av knarkkartellen Tempelriddarnas ledare sköts i måndags ihjäl av mexikansk militär. På kort tid har tre i toppskiktet för den fruktade kartellen gripits eller dödats.

Invånare i delstaten Michoacán i Mexiko tröttnade på drogkartellens våld och terror och bildades för drygt ett år sedan medborgargarden. Regeringen godkände så småningom gardet och trappade samtidigt upp insatser med militär och federal polis mot Tempelriddarna.

I januari greps en av ledarna, Dionisio Plancarte, och 9 mars sköts Nazario Moreno ihjäl av polis och flera kartellmedlemmar greps. I måndags sköts Enrique ”Kike” Plancarte Solís, brorson till Dionisio, vid en skottlossning med marinsoldater i Queretaro, men myndigheterna vill inte ge fler detaljer.

43-åringe Kike anklagades för organiserad brottslighet och narkotikabrott, kidnappning, mord och rån, enligt hemsidan Borderland. Nu är bara en i kartellens absoluta toppskikt, Servando ”La Tuta” Gomez, på fri fot, rapporterar AP.

Vid polisförhör med tidigare gripna medlemmar har grymheter avslöjats om kartellen, som bland annat kidnappat och mördat barn för organhandel.

– Vid initieringsriter användes barnahjärtan som medlemmar tvingades äta av och organen från barnen har sålts, säger Alfredo Castillo, regeringens speciella sändebud i Michoacán, enligt The Fix.

Senaste tiden har myndigheter varit framgångsrika mot flera knarkkarteller i Mexiko, flera ledare har gripits eller dödats. I februari grep marinsoldater Joaquin ”El Chapo” Guzman, som var ledare för Sinaloa-kartellen och en av världens mest jagade knarkbrottslingar.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

2006 trappade Mexikos förre president upp insats med militär mot organiserade brottslighet. Och karteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit uppåt 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”.

Läs mer

Annonser