Miljardär finansierar legaliseringslobbyn

WASHINGTON Miljardären, valutaspekulanten och filantropen George Soros har länge finansierat lobbyister för legalisering av marijuana. Genom sina organisationer lobbar han för att drogen ska tillåtas i fler delstater i USA. Följ pengarna!

Genom sitt nätverk av ”ideella” grupper och stiftelser så har han sedan 1994 spenderat minst 80 miljoner dollar för påverka narkotikapolitiken i liberal riktning. Det rapporterar Washington Times som gått igenom skatteuppgifter.

Soros – född i Ungern 1930, idag tongivande ekonomisk amerikansk debattör – förespråkar marknadsekonomi, mänskliga rättigheter och har stött fredlig övergång från kommunism till demokrati i öst. I drogfrågan har han fört ett resonemang om att vuxna enklare måste få köpa cannabis, men att unga ska skyddas. ”Jag investerar hellre i effektiv utbildning än ineffektiva arresteringar och fängelse”, har han sagt.

Soros pengar i marijuana-kampanjer. | Washington Times
Soros-pengar i marijuana-kampanjer. Washington Times

Han gör sina donationer bland annat genom Drug Policy Alliance och stiftelsen Open Society, men ger även till andra såsom Marijuana Policy Project. En annan givmild miljardär och marijuanavän till Soros var Peter B. Lewis, som avled i fjol, som satsade över 40 miljoner dollar för att influera lokala debatter.

Enligt Washington Times har Soros, Lewis och deras grupper stått för stora delar av kampanjmedlen på ja-sidan i marijuanaomröstningar i Colorado och Washington (67 resp. 68 procent). Nu stundar nya omröstningar i Alaska, Arizona och Kalifornien om legalisering och i flera delstater om ”medicinsk marijuana” (ex. Oregon, Florida). Kampanjmedel strömmar in från miljardärernas grupper.

– Det är bara en tidsfråga innan marijuana är legaliserad under federal lag i USA, säger Tom Angell, ordförande i Marijuana Majority som menar att det bara är att följa folkviljan.

Eller så kan man följa Mr Soros pengar. Även Angells organisation är delvis finansierad med medel från Drug Policy Alliance, enligt Washington Times.

• George Soros pengar användes även i kampanjen för legalisering av cannabis i Uruguay, som startar statlig försäljning senare i år.

Annonser