Salivmätare avslöjar drogade förare

KÖPENHAMN Polisen i Danmark har fått ett nytt vapen – en narkometer – för avslöja drogpåverkade bilförare. På 18 månaders försök i Köpenhamn testade 946 förare positivt för narkotika, de flesta nära fristaden Christiania.

Enligt justitieminister Karen Hækkerup (S) var 679 av de 946 förare som togs under testperioden påverkade av cannabis, rapporterar Jyllands-Posten.

Försöket permanentades i december i fjol då 34 nya testinstrument togs i bruk av de tolv polisdistrikten i Danmark samt Färöarna. Sedan dess har i hela landet 1 111 drogpåverkade förare upptäckts.

Narkometern gör vid vägkanten en snabbanalys av bilförarens saliv, men för att testet ska vara giltigt i domstol krävs också ett positivt blodprov. Fällda förare riskerar böter och förlora körkortet.

Instrumentet är känsligt och hittar spår av sju olika narkotiska substanser (cannabis, amfetamin, metamfetamin, kokain, bensodiazepiner, opium och metadon).

Även svensk polis har visat intresse för narkometern och i höstas började förhandlingar om en upphandling, enligt Sydsvenskan.
Det krävs lagändring för att få använda narkometer rutinmässigt. Salivproven tar längre tid att utföra jämfört med blåsa i en alkometer, (en absorberande pinne i munnen ett par minuter, därefter analys i apparaten sju-åtta minuter, enligt MHF).

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser