Stora cannabisbeslag i Albanien

TIRANA Albansk polis har senaste veckan beslagtagit 3,8 ton cannabis. Omfattande illegal produktion i Lazarat-regionen motsvarar nära landets halva bruttonationalproduktion.

I den sydliga regionen i Albanien – ett av Europas fattigaste länder – produceras ungefär 900 ton cannabis varje år, värt över 40 miljarder kronor.

I veckan har två stora beslag gjorts, 1,6 ton i ett skogsområde i sydväst. Dagen efter 2,2 ton i en lastbil tre mil väster om huvudstaden Tirana, föraren från Makedonien greps, rapporterar AP.

Båda cannabispartierna misstänks varit på väg till Italien.

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Annonser