Stort knarkbeslag i Saudiarabien

RIYADH Polis i Saudiarabien har beslagtagit 22,6 miljoner amfetaminliknande tabletter till ett värde av motsvarande 1,8 miljarder kronor. Sex personer har gripits i samband med tillslaget och riskerar dödsstraff.

Narkotikan i form av Captagon (fenetylline, syntetisk centralstimulerande drog) var gömd i taggtråd och plastrullar och hade smugglats in från grannlandet Bahrain, meddelade saudiska inrikesministeriet i söndags.

Enligt Bahrains regering var det två smuggelförsök som stoppades i samarbete mellan de båda ländernas myndigheter.

Fem saudiska medborgare och en person från Bahrain greps i samband med beslagen. Alla droger, inklusive alkohol och narkotika, är förbjudet i Saudiarabien och dödsstraff tillämpas vid grova smuggelbrott.

Vid en första undersökning av beslaget och förhör med de gripna har framkommit att narkotikan tillverkats av en internationell narkotikaliga, ledd av en syrisk medborgare, uppger generalmajor Mansour Turki, talesperson vid saudiska polisen, enligt Reuters.

Produktionen av Captagon i Syrien har ökat dramatiskt de senaste två åren och blivit en finansieringskälla i inbördeskriget.

Enligt FN:s narkotikakontrollorgan smugglades cirka sju ton Captagon-tabletter till Saudiarabien 2010. Drogen är mycket spridd i Mellanöstern och den sammanlagda produktionen det året var cirka 20 ton, enligt FN.

Annonser