Mikael Persbrandt döms till fängelse

Skådespelaren Mikael Persbrandt döms till fem månaders fängelse av Stockholms tingsrätt för innehav av 12 gram kokain. Två män döms till tio års fängelse i det stora målet där narkotika bland annat sålts via taxibilar.

Totalt var det elva personer som åtalades, varav nio är häktade, i det omfattande målet. Stora mängder narkotika har smugglats in i landet och bland annat sålt kokain från taxibilar i Stockholm.

Några inblandade har dömts för att från Holland förra våren smugglat in drygt 63 kilo amfetamin och nära 2 kilo kokain. Även nära ett kilo ecstasy har förvarats.

Två män döms till tio års fängelse för grov narkotikasmuggling och grova narkotikabrott. Övriga häktade till mellan tre och sex års fängelse för grova narkotikabrott, enligt domen. Stockholm tingsrätt anser att det varit fråga om organiserad brottslighet med internationell anknytning.

Den kände skådespelaren Mikael Persbrandt, 50 år, misstänks ha varit en av kunderna i härvan och döms nu för narkotikabrott för innehav av mindre mängder kokain. Bevis har lagts fram i form av avlyssnade samtal där narkotikaförsäljarna nämner hans namn som ”lite vip”-kund och flera samtal har ringts från Persbrandts telefon till langarnas försäljningstelefon. Han skulle i början av maj 2013 handlat 12 gram på kredit för ”tolv lax”.

Men Persbrandt har nekat till brott.
– Jag har inte ringt de här samtalen till det här numret och har varken beställt taxi eller kokain, sade han i rättegången tidigare i år.

Tingsrättens dom i tisdags väntas överklagas av flera dömda. En överklagan från Persbrandt inlämnades redan vid lunchtid till hovrätten, rapporterar Expressen. Han har tidigare två gånger dömts till böter för narkotikabrott. Men en fängelsedom kan mer negativt påverka hans karriär, som tagit fart även internationellt.

Många med kortare fängelsestraff än ett halvår kan idag ansöka och beviljas få bära fotboja istället för att sitta på anstalt, enligt TT.

Annonser