Åtalas för smugglat kokain i böcker

Två män och två kvinnor har åtalats för att ha smugglat böcker indränkta med kokain från Colombia till Växjö. Smuggelmetoden är mycket ovanlig.

De fyra åtalas vid Växjö tingsrätt för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. Böckerna hade skickats i tre försändelser ifjol från Colombia till Växjö och misstänks totalt gälla 480 gram kokain intorkat i boksidorna.

En 21-årig flicka har fungerat som mottagare och ett par – 30-årig kvinna och 33-årig man – misstänks ha extraherat narkotikan ur böckerna i bostaden. Vid en husrannsakan hittades baljor med fuktiga pappersbollar med kokainlösning.

Även en 34-årig man från Växjö i ett annat liknande ärende där kokain bearbetats ur boksidor kopplas till fallet. Bevis på stora penningtransaktioner mellan de åtalade och till en man i Colombia som sänt böckerna och beslag av datorer som visar på Skype-samtal har säkrats.

Narkotikautredningen omfattar 2 000 sidor och är den största hittills kring kokain för Kronobergspolisen.

Smugglingsmetoden är unik i Sverige, den har bara upptäckts här en gång tidigare för 20-25 år sedan, uppger polisen. Men är vanligare vid smuggling till andra länder.

Annonser