Tvivel mot ny Systembolags-ordförande

Högre alkoholskatt föreslås...I torsdags utsågs Kenneth Bengtsson till ny styrelseordförande för Systembolaget. Upprörande, tycker IOGT-NTO utifrån hans tidigare uttalande om monopolet. Regeringen kände till det, men nominerade ändå.

Som vd för ICA sade han i augusti 2005 om livsmedelsbutikers framtid i glesbygd: ”Nu måste politikerna ta sitt ansvar. De kan skapa nya affärsmöjligheter genom att avskaffa statens monopol på receptfria läkemedel, spel och alkohol. Redan idag borde alla som vill få bli utlämningsställen”.

För en månad sedan när regeringen nominerade honom som sin nya ordförandekandidat sade han dock till SvD att han vare sig han eller Ica varit emot alkohol- eller spelmonopolet. Han känner sig ödmjuk inför uppgiften att få vara med och utveckla ett välskött och populärt bolag som Systembolaget.

Han är idag ordförande i bland annat Ahlsell, Insamlingsstiftelsen En Frisk Generation och i World Child Foundation och ledamot i Ersta Diakoni.

Praktikant Maria Larsson
Maria Larsson

Ansvarigt statsråd för alkoholfrågor, Maria Larsson (KD), berättar för Drugnews att regeringen känt till Bengtssons uttalande, (”han har själv anfört det”). Men hon anser att det ska ses utifrån att ICA hade fått kritik från Konkurrensverket om dominerande ställning och därför tog fram en rapport för att visa hur betydelsefull man var i glesbygd. Men sedan valde ICA och Kenneth Bengtsson att bara gå vidare med att sälja läkemedel, och skrinlade de andra planerna.

– Han är helt solklar och vill bevara monopolet på alkohol. Han har detaljhandelskunskap parat med ett socialt engagemang, sade Maria Larsson nyligen till Drugnews.

Nykterhetsrörelsen tycker dock Kenneth Bengtssons uttalande är märkligt och än underligare är att regeringen valt att föreslå honom till ny ordförande.

Andrine Winther, IOGT-NTO.
Andrine Winther

– Jag är jätteupprörd att regeringen går fram med honom. Hoppas att han ändrat sig om detaljhandelsmonopolet, det är inte så länge sedan han gjorde uttalandet. Frågan är om det är en politisk placering av regeringen inför valet för en annan alkoholpolitik, säger Andrine Winther, vice ordförande i IOGT-NTO, till Drugnews.

Något som regeringen dock förnekar. Bengtsson kom att utses på helstatliga Systembolagets bolagsstämma i torsdags eftermiddag.

• Hur kommer IOGT-NTO agera framöver, utifrån det?
– Vi kan inte göra mer, utan hoppas att företaget fortsätter följa sitt uppdrag. Vi vill ha kvar våra goda relationer med Systembolaget, vi har ju samma mål – värna folkhälsa och en restriktiv alkoholpolitik, svarar Andrine Winther.

Annonser