”Jag är vän av alkoholmonopolet”

SYSTEMET Kenneth Bengtsson, ny styrelseordförande, Magalena Gerger, VD, Maria Larsson, statsråd.
SYSTEMET Kenneth Bengtsson, ny styrelseordförande, Magalena Gerger, VD, Maria Larsson, statsråd.

Systembolaget kan stoltsera med rekordstort stöd och nöjda kunder. Kenneth Bengtsson, nyvald styrelseordförande, bedyrar att han gillar alkoholmonopolet. Och inte har någon annan agenda.

– Generellt är jag ingen monopolkramare, jag är för fri konkurrens. Men Systembolaget är inget vanligt företag, utan en stomme för den svenska alkoholpolitiken. Och därför bör vi ha monopol – jag är en vän av det upplägg som gäller idag, sade han till Drugnews i samband med bolagsstämman.

Där valdes han att efterträda Cecilia Schelin Seidegård som ordförande för det statliga alkoholmonopolet. Och han passade på där att bedyra att han stöder alkoholmonopolet fullt ut. ”Och inte har någon annan agenda”.

Kenneth Bengtsson, idag ordförande i Ahlsell och flera andra bolag, tidigare vd på ICA AB och ordförande för Svenskt Näringsliv och Svensk Handel, hade före uppmärksammats för ett uttalande några år tidigare och IOGT-NTO ansåg att regeringens utnämning var märklig och olycklig.

Som tidigare chef i ICA-koncernen 2005 hade han bland annat sagt att politikerna kan skapa nya affärsmöjligheter genom att avskaffa statens monopol på receptfria läkemedel, spel och alkohol”. Detta i samband med en glesbygdsrapport som ICA tog fram efter kritik för dominerande ställning på landsbygden.

– Vi tog i ganska hårt, kanske lite olyckligt i sammanhanget, men vi fick igång en bra debatt för att möjliggöra för ICA-handlare i glesbygd att vara ombud och ta hand om social service på den lilla orten. Därefter har vi aldrig kritiserat monopolet, säger Bengtsson till Drugnews.

Apotekets monopol ville han bli av med och ICA fick så småningom börja sälja receptfria läkemedel. Men om spel och alkohol drev man inte vidare. Och han understryker att aldrig i andra intervjuer kritiserat monopolet.

Han hoppas få träffa kritikerna i nykterhetsrörelsen framöver för att reda ut begreppen.

Andra aktuella alkoholpolitiska frågor som näthandel, gårdsförsäljning, hemleverans vill han inte än kommentera.
– Det vore naivt att uttala sig efter 15 minuters som ordförande. Jag vill nu sätta mig in närmare i frågorna, möta medarbetare och lära mig hur Systembolaget fungerar och bilda en uppfattning.

Han är imponerad av systembutikerna och dess service, som han själv utnyttjar. Han dricker gärna vin och öl några gånger i veckan.
– Jag är extremt imponerad av butikerna och den utveckling som skett senare år – ge kunskap, information, hjälpa kunderna göra rätt val. Jag är inte förvånad över all-time high när det gäller kundnöjdhet – Systembolaget står i en klass för sig, säger Kenneth Bengtsson.

Han hoppas kunna bidra med sina erfarenheter från affärslivet om hållbarhet. Han söker balans mellan affärsmässiga och ideella, sociala uppdrag, vilket han även tror gynnar hållbarhet för företag. Han är engagerad i styrelser i exempelvis World Child Foundation, Unga Företagsamhet och Ersta Diakoni.

Vid Systembolagets årsstämma invaldes tre andra nya ledamöter i styrelse: Håkan Leifman, direktör på CAN, Pia Fagerström, Socialdepartementet, och Viveca Bergstedt Sten, tidigare jurist på PostNord AB.

Populärt

03-SystemlogNY.jpgResultatet för Systembolaget ifjol uppgick till 286 miljoner kronor och flera miljarder drogs in i skatter till staten. Även om företaget inte ska vinstmaximera, utan har ett socialpolitiskt uppdrag, så planerar regeringen nya effektivitetsmått och ekonomiska mål, berättade statsrådet Maria Larsson.

Allmänhetens stöd för Systembolagets ensamrätt på alkoholförsäljning har ökat till rekordsiffran 72 procent, enligt TNS Sifo. Nöjd-kund-index har stigit till 82.

Detaljhandelsmonopolet har för andra året i rad utsetts till Sveriges bästa serviceföretag av ServiceScore, vilket företaget firar med att fredag bjuda kunderna på mousserande alkoholfritt i alla 426 systembutikerna.

Annonser