Ny medicin mot kokainberoende?

BUFFALO En nyligen upptäckt kemisk förening har i djurförsök visat sig vara effektiv för att bota kokainberoende. Även återfallsbeteenden har till viss del kunnat blockeras med hjälp av komponenten, som betecknas RO5263397.

Studien som genomförts av en forskargrupp vid Buffalo universitetet, publicerades förra veckan i Neuropsychopharmacology. Resultaten kan leda till en kommande medicin som blockerar en receptor i hjärnan och hindrar på så sätt en mängd olika beteenden hos kokainister.

– Detta är den första systematiska studien som övertygande visar att komponenten har en potential att behandla kokainberoende, säger gruppens ledare professor Jun-Xu Li, vid universitetets fakultet för medicin och biomedicin, i en kommentar.

Fynden är enligt Li viktiga därför att trots många år av forskning för ta fram medicin mot kokainberoende, så finns ännu ingen sådan medicin.

Den nya kemiska komponenten (RO5263397) spårar en aminosyra associerad med en receptor (benämnd TAAR-1) som aktiverar belöningssystemet i hjärnan. Mottagaren är anatomiskt och neurokemiskt nära relaterad till dopamin, en viktig signalsubstans i beroendeutvecklingen, och kan därför fungera som en broms på dopaminaktiviteten, menar Jun-Xu Li.

Forskarna testade bland annat råttornas belöningssystem med en metod kallad betingad reflex/preferens, man gjorde dem helt enkelt beroende av kokain. Därefter tillförde man den nya komponenten och fann att belöningssystemet inte längre gav upplevelse av kokainrus.

Forskargruppen fortsätter nu sitt arbete med att undersöka hur komponenten RO5263397 effektivare kan användas för att förhindra återfall.

• Fotnot: Studien Effects of the Trace Amine Associated Receptor 1 Agonist RO5263397 on Abuse-Related Effects of Cocaine in Rats” publiceras i Neuropsychopharmacology.

Annonser