Norsk skidkung erkänner rattfylleri

TRONDHEIM Norske skidstjärnan Petter Northug riskerar fängelsestraff efter att i helgen kört alkoholpåverkad, krockat och smitit efter olyckan. Själv beklagar han händelsen och erkänner att han var onykter.

Skidkungen Northug, 28 år, kraschade vid halv sextiden i söndags morse med bilen i en rondell söder om Trondheim. Han flydde från platsen och greps senare när polis sökt honom med hundar.

I bilen fanns också en manlig passagerare som fått lindrigare skador vid olyckan. Petter Northug hade enligt flera medier varit på nattklubb med vänner och senare åkt iväg med bilen.

I söndags kväll sände hans manager ett pressmeddelande från Northug:
”Jag vill å det djupaste beklaga det som skett. Jag mår väldigt dåligt just nu och är väldigt besviken på mig själv. Samtidigt är jag tacksam för att mitt dåliga omdöme inte fick större konsekvenser. Jag har öppet berättat för polisen om det som hände, och är beredd att ta straffet för mina handlingar”, säger Northug enligt VG.

Det är oklart vilken promillehalt han hade vid olyckan, blodproven är klara inom två veckor uppger Trondheimspolisen. Gränsen till trafiknykterhetsbrott i Norge är liksom i Sverige 0,2 promille alkohol.

En försvårande omständighet är att han lämnade platsen och den skadade passageraren, vilket ökar risken för hårdare straff.

Händelsen har fått stor uppmärksamhet. Norges statsminister Erna Solberg säger till nyhetsbyrån NTB att hon inte tycker att han särbehandlas för att han är en ”nationalikon”.
– Det är en sorglig händelse. Han måste ta sitt straff som alla andra, men jag hoppas att se honom tillbaka i skidspåren, säger statsministern till norska medier.

Petter Northug är professionell längdskidåkare och tillhör världseliten. Har fyra OS-medaljer och tolv i VM. Han har haft en formsvacka och drabbats av sjukdomar senaste året, gjorde inga framgångar i OS i Sotji tidigare i år.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser