Många kör bil efter ha druckit

Den  7 maj är det Trafiknykterhetens dag. Polisen storsatsar på extra nykterhetskontroller. Och det behövs – flera förare sätter sig bakom ratten efter ett både ett och två glas, visar enkät.

I enkäten som Bilprovningen och Motorförarnas helnykterhetsförbund gjort tycker 29 procent att det okey att köra bil efter en öl eller ett glas vin och 7 procent efter även två glas.
Gränsen verkar gå vid tre glas, då svarar endast 2 procent att det är okey att köra bil.

Nära var femte förare (19 procent) i enkäten har själv kört bil mindre än två timmar efter druckit alkohol och 27 procent svarar att de kört bil tidigt dagen efter varit alkoholpåverkad.

– Jag tycker att resultatet av enkäten är alarmerande. Det är verkligen inte ok att köra bil efter ett glas vin. Bilprovningen månar om säkra förare och kommer i samband med Trafiknykterhetens dag att ta tillfället i akt att informera kunderna om konsekvenserna av rattfylleri, säger Bilprovningens vd Benny Örnerfors, i en kommentar.

Fyra av fem (80 procent) i enkäten (som besvarats av 2 140 personer i april) är positiva till alkolås i fordon och 81 procent tycker polisen ska göra fler nykterhetskontroller.

– Varje vecka dödas någon på grund av rattfylleri på de svenska vägarna. Vi på MHF har som mål att ingen ska dö av rattfylleri. Siffrorna visar att vi fortfarande har mycket opinionsarbete kvar att genomföra innan alla kommer till insikt om att bilen ska stå efter ett enda glas öl eller vin, säger Arne Winerdal, vd MHF.

Trafiknykterhetens dag genomförs manifestationer runt hela landet, bland annat vid bilprovningsstationer. Även polisen gör extra nykterhetskontroller.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser