Kronobergspolisen satsar mot cannabis

Kronobergspolisen nedprioriterar numer satsning mot alkohol bland unga efter nått stor framgång. Nu är det mer inriktning mot cannabisproblem som gäller.

Kronobergsmodellen med nolltolerans mot alkohol bland unga, hälla ut dryckerna och kontakta föräldrarna, har visat sig effektiv i Brås utvärdering och lyfts upp till ett nationellt arbetssätt i polisen.

Men nu verkar annat ta mer tid för polisen. Och arbetsuppgifterna omprioriteras.
– Kronobergsmodellens syfte var att få bort problemet med unga som går runt på stan berusade och bär på kassar med alkohol. Det har försvunnit. Nu har vi större bekymmer med ungas förhållningssätt till cannabis och Spice. Vi gör en tydlig satsning på cannabis i Kalmar och Kronoberg, säger länspolismästare Jarl Holmström till Accent.

2012 hade polisen i Kronoberg 5 300 anmälda brott mot alkohollagen (delvis efter ett par stora ärenden), året efter bara 90. Numer har riktlinjerna för hur brottstatistik ska föras ändrats, nu ska varje brott vara avgränsat i tid annars räknas de under samma brott.

Annonser