”Rödvins hälsoeffekt överskattad”

Rött vins hälsoeffekter är överskattat och ger inte längre liv, menar amerikanska forskare som undersökt resveratol, en av de antioxidanter som påståtts ge bättre hälsa. Men en svensk professor riktar kritik mot studien.

Resveratrol – som finns i druvor, rött vin, choklad och vissa bär och örter – anses ha vissa antiinflammatoriska effekter och skydd mot cancer och påverka livslängden hos några lägre organismer.
Djurförsök har tidigare visat att ämnet kan ha hälsofrämjande effekter. Även om det inte är visat på människor har tillskott med resveratrol sålts för 30 miljoner dollar årligen bara i USA, rapporterar TT och AFP.

Men i en studie, som publiceras i tidskriften Jama, menar forskare att resveratrol inte har en märkbar påverkan på inflammationer, hjärt-kärlsjukdomar, cancer eller livslängd för människor.

I den nya studien har forskarna vid Johns Hopkins-universitetet mätt nivåer av resveratrol i urinen hos 783 äldre invånare i två byar i Toscana i Italien. Efter nio år uppföljning hittades inga tydliga samband mellan antioxidanten och olika sjukdomar.
– Om det finns någon fördel med rött vin så verkar det inte vara kopplat till resveratrol specifikt, säger Blase Carabella, kardiolog vid lasarettet Mount Sinai Beth Israel, i en kommentar.

Flera tidigare studier har sökt förklaring till den ”franska paradoxen”, varför andelen hjärtsjukdomar är lågt i Frankrike, trots många där äter fet mat och dricker mer alkohol.

Fredrik Nyström, professor i internmedicin i Linköping, som själv i en studie slagit fast att rödvin är nyttigt, och minskar kolesterol, starkare stöd än att börja motionera på läkares inrådan, är kritisk till nya studien i Jama.
– Jag förstår inte hur de fick in artikeln. Det är en myt att resveratrol skulle vara nyttigt. Vi som forskar mer objektivt om alkoholintag och hjärt-kärlsjukdomar har sedan länge kommit fram till att det är alkoholen som är nyttig, säger Nyström till TT.

Och den franska paradoxen anser han delvis vara löst. Tidigare trodde man att mättat fett var farligt, men senare har det visat sig vara bra att äta fet mat, menar han. Enda oklarheten är hur fransmän kunde röka så mycket, och drabbas så lite av hjärt-kärlsjukdomar, säger han till TT.

• Fotnot: Den nya studien Resveratrol Levels and All-Cause Mortality in Older Community-Dwelling Adults” publicerad i Jama.

Tema: Alkohälsa

Är alkohol nyttigt?

Forskarstudier hävdar då och då att mindre mängder alkohol kan vara nyttigt och minska risken att drabbas av en viss sjukdom.Samtidigt utpekas alkohol ligga bakom över 200 sjukdomar, tillstånd och skador (bl a cancer, mag- och leverproblem, hjärt- och kärlsjukdomar, psykisk ohälsa, fosterskador, olyckor och våldsbrott).

•Européer har högst alkoholkonsumtion i världen. Bör vi verkligen av hälsoskäl dricka mer? •LÄS gärna EU-rapporten ”Alcohol in Europe, a public health perspective” (2006).

Annonser