Studentflaken ses över efter olyckor

Stora och små flak på rull.
Stora och små flak på rull.

Flera olyckor kring studentflaken – där ofta alkohol flödar – har inträffat i år. Nu vill Rikspolisstyrelsen se över hur flaken kan bli säkrare.

Aldrig tidigare har så många olyckor kring flaken uppmärksammats tidigare. Det som är tänkt bli en rundtur med examensglada ungdomar har på flera platser bytts i tårar och sjukhusbesök.

Ett tiotal elever hade skadats till i torsdags, innan säsongens ens är avslutad. Olyckor har inträffat i bland annat Trollhättan, Kungsbacka och Borlänge. I Västerås skadades förra fredagen två studenter vid separata olyckor. Ett 50-tal flak färdades i den kortege som polisen eskorterade genom staden.

Efter den andra olyckan avbröt polisen kortegen.
– Jag bedömde säkerhetsläget så pass allvarligt och risken stor för fler olyckor. Det var alldeles för mycket fylla på flaken, säger Barbro Offestam, biträdande chefen vid Västeråspolisens trafiksektion, till Drugnews.

Turligt nog skadades inte ungdomarna så allvarligt, utan fick lämna sjukhuset efter omplåstring.

I onsdags skadades en student svårt i Borlänge, som föll så olyckligt att lastbilens bakhjul körde över benet. Han kan även ha skadat huvudet i fallet. En undersökning görs nu av polisen, men något säkerhetsmässig fel var det troligen inte på fordonet.

– Det är mycket tråkigt att det händer olyckor under studenternas firande. Mycket ansvar ligger på förarna av flaken, men också hos eleverna. Tyvärr är det mycket alkohol som dricks på flaken, säger kommissarie Bo Eriksson vid Dalapolisen till Drugnews.
Polisen skulle i fredags göra säkerhetskontroller av samtliga studentekipage i Borlänge och Falun.

Enligt reglerna får egentligen inte människor transporteras stående och hoppande på öppna vagnar, än mindre får det intas alkohol där. Även förbipasserande kan irriteras över att studentflak stör och att det slängs ölburkar, sprutas skumpa, läsk och öl och kastas vattenfyllda ballonger.

– Vi brukar i praktiken se mellan fingrarna med nykterhet och flaktransporter, som ju är något av tradition. Men efter så här många olyckor måste vi reagera och agera och ska nu se över hur firandet kan göras säkrare, säger kommissarie Bengt Svensson, som arbetar med trafiksäkerhetsfrågor på Rikspolisstyrelsen, till Drugnews.

Under nästa vecka uppmanas alla polismyndigheter att inrapportera alla studenflakolyckor och liknande händelser där personer drabbats. Rikspolisstyrelsen vill se över säkerheten och tillsynen. Det kan exempelvis bli tal om att bättre kontrollera nykterhet, åldrar, förarens kompetens, fordonens säkerhet och ha polis närvarande under färden.

Men polisen vill helst inte helt förbjuda studentflaken.
– Det finns redan tillräckligt med förbud, vad vi vill göra är att fler ska ta ansvar. Det är inte rimligt att unga riskerar lemlästas och deras ljusa förhoppningar förvandlas till en tragedi. Och med mycket alkohol ökar riskerna, säger Bengt Svensson.

Annonser