Striktare alkoholsyn – mer liberala vanor

Fler svenskar har en mer alkoholrestriktiv åsikt – färre vill ha alkohol i mataffären eller sänkt alkoholskatt. Men fler har samtidigt mer liberala dryckesvanor. Det visar SOM-institutets senaste undersökning.

Institutet vid Göteborgs universitet ställer varje år massor av frågor om svenskarnas syn på olika samhällsfrågor. Den senaste undersökningen för 2013 – som redovisats i veckan – visar att fler svenskar blivit mer restriktiva inställning om alkohol.

Stödet för att få köpa vin, starköl eller sprit i livsmedelsbutiker har sjunkit till 31 procent, jämfört med varannan vid millennieskiftet.

Och enligt SOM-mätningen vill fler aktivt höja alkoholskatten (35 proc. av de som svarat) än sänka den (20 procent). I mitten av 00-talet då billig EU-sprit flödade in över gränserna ville över hälften sänka skatten.

Tabell ur SOM-institutets rapport.
Tabell ur SOM-institutets rapport.

En samlad bild när olika ståndpunkter om alkohol vägs samman är att omkring en tredjedel av befolkningen står bakom en ökad restriktivitet, en dryg femtedel är för mindre restriktivitet och en dryg tredjedel är mellan de två huvudståndpunkterna, enligt SOM-forskarna.

Lennart Weibull
Lennart Weibull

– Opinionen har blivit mer restriktiv, det blåser lite mer en vänstervind i samhället. Det finns lite mer en syn på alkoholens problem och restriktioner, säger Lennart Weibull, en av dem bakom rapporten, till Sveriges Radio.

Han tror särskilt att Finland och vad som hände när alkoholskatten sänktes där 2004 och de sociala problem som följde, kan ha påverkat.

Även svenskarnas alkoholvanor har tillfrågats. Långsiktiga trenden är att de som dricker alkohol gör det oftare. Andelen som dricker alkohol minst varje vecka har ökat från 28 procent till 43 procent under två decennier, 85 procent dricker varje månad. Andelen som aldrig dricker är under perioden ganska stabil, cirka 15 procent.

• I andra mätningar är ofta stödet för Systembolagets detaljhandelsmonopol cirka 70 procent. Avviker gör en enkät nyligen om att 60 procent skulle vara positiva till att matbutiker ska få sälja vin, enligt forskare på DN-debatt.

• SOM-rapporten ”Restriktivare alkoholopinion – men liberalare alkoholvanor” (pdf-fil, 16 sidor).

Annonser