Landshövdingen invigde Soberian

Mingel i Soberian. Linda Engström, Malin Thorsson, landshövding Cecilia Schelin Seidegård.
Mingel i Soberian. Linda Engström, Malin Thorsson, landshövding Cecilia Schelin Seidegård.

Alkohol är främst ett europeiskt problem, och rosévin flödar i Almedalen. Men alkoholfria alternativet Almedalsdrinken är poppis och något landshövding Cecilia Schelin Seidegård skålade i när hon invigde Soberian.

I Folkrörelser mot drogers tält strax invid Donners plats hade många samlat i söndags eftermiddag. Med mingel, Almedalsdrink och tal drog Soberian igång veckan.

Landshövdingen på Gotland – Cecilia Schelin Seidegård – var till helt nyligen även styrelseordförande i Systembolaget under en period som alkoholfri utbud och försäljning ökat i systembutikerna. Och hon fortsätter engagera sig i folkhälsofrågor, bland annat med uppdrag för Folkhälsomyndigheten.

Hon oroas över studie som visar att alkoholkonsumtion ijfol pekar uppåt igen efter flera års minskning i Sverige.
– Vi får se om det är tillfälligt eller ett trendbrott. Bra att ungdomar hittills i allafall fortsatt varit mer restriktiva.

Hon konstaterade att européer dricker mest alkohol i världen. Att fokus länge varit på hälsa, och att även alkohol är viktig del där. Och även frågan även berör Almedalen.
– Alla vill till Almedalen nu och försöka lösa världsproblemen. Det är inte fylla direkt här som dominerar, men finns mycket rosé. Det är bra Soberian finns och att ni fortsätter lansera alternativet Almedalsdrinken, sade hon och utbringade en skål.

Drinken utsågs för två år sedan till Hetast i Almedalen. Då var det Linda Engström (på den tiden UNF-ordförande) som samordnade, lobbade för drinken och uppmanade krogar att servera mer alkoholfritt.

Mingel i Soberian
Mingel i Soberian

I år har drinken utvecklats vidare av bartendern Örjan Åstrand och har en mer syrligare och spetsig smak med bas av äpple och lime med tvist av ingefära. Mer sting under supervalåret, är det tänkt.

Landshövdingen som tidigare arbetat i läkemedelsindustrin menar att ingefära är hälsosamt, stärker immunförsvar med mera, enligt många, även om det inte är fullt bevisat, säger hon till Drugnews.

I år är Malin Thorson, (ny UNF-ordförande), talesperson för Almedalsdrinken. Hon skålade med landshövdingen och Linda Engström (idag kommunikationschef på IOGT-NTO) och hoppas drinken ska hitta ner i många strupar också i år.

– När Sveriges skarpaste hjärnor samlas i Almedalen för att diskutera politik inför höstens val vill vi få fram de bästa idéerna och förslagen. Jag hoppas att Almedalsdrinken hjälper till så att ingen blir utestängd från det politiska samtalet på grund av alkohol. För de flesta av oss är Almedalen en arbetsplats och då ska det vara lätt att välja alkoholfritt för att ha mer ork till vassa analyser och diskussioner, säger Malin Thorson.

Under minglet i Soberian flödade alkoholfria drinkar. Sedan lättade regnet och många besökare strömmade vidare för att lyssna på kvällens partiledare i Almedalen, Stefan Löfven (S).

• Almedalsdrinken serveras hela veckan i Soberian, på flera krogar och med hjälp av mobila team på flera mingel.

Foto: Ylva Sundgren
Foto: Ylva Sundgren

Recept på #Almedalsdrinken:
Ingredienser: 3 centiliter koncentrerad äppeljuice, 1 cl pressad lime, 1 limeskiva, 2 skivor ingefära, tonic water och is.
Blanda övriga ingredienser, riv i ingefärsskivor som legat i sockerlag. Fyll upp med tonic water.

Annonser