Ballonger för öppenhet och mångfald

Manifestation i Visby. 1000 ballonger för öppenhet och mångfald
Manifestation i Visby. 1000 ballonger för öppenhet och mångfald. Foto: Drugnews

Ett tusen vita ballonger släpptes samordnat upp i skyn i tisdags – på Sverigedemokraternas dag i Almedalen – från olika platser Visby. Ett sjuttiotal civila organisationer ville markera öppenhet och mångfald.

Ballongerna släpptes klockan 13 från ett femtiotal ställen och klockorna i domkyrkan började ringa. Vid ringmuren intill Almedalen så hade många människor samlats. till toner av ”folkmusik mot rasism” knöts säckar med ballonger upp och ballongerna steg mot himlen.

Anna Thorén från Skåne var en av dem som deltog. ”Självklart stöder jag den här aktionen”, sade hon till Drugnews.

– Vi gör den här gemensamma manifestationen för att vi ser att krafter som vill stänga in och stänga ute växer i vårt land och i Europa, sade Felix König, ordförande LSU- Sveriges Ungdomsorganisationer, i en kommentar.

Totalt står ett sjuttiotal organisationer bakom markeringen, exempelvis Fryshuset, Svenska Kyrkan, Röda Korset, Riksidrottsförbundet, RFSL, Islamska förbundet och IOGT-NTO.

– Att göra den här manifestationen just i Almedalen i dag känns helt rätt. Alla människors lika värde är en grundbult i vårt samhälle. Ändå lever vi i en tid då detta värde måste försvaras, även under en vecka som denna. Vi vill tydligt markera att det svenska civilsamhället står upp för öppenhet och mångfald, sade Anna Carlstedt, ordförande IOGT-NTO.

I ett gemensamt uttalande säger arrangörerna bland annat:
I ett samhälle där vissa invånare utesluts, oavsett om det sker på grund av religion, etnicitet, ursprung eller något annat, tappar demokratin styrka och legitimitet. När nazism och rasism är på frammarsch måste vi demokratiska aktörer visa var vi står.”

I lördags ringde också varningsklockor i Visbys kyrkor i samband med att Svenskarnas Parti tilläts hålla tal i Almedalen.

D154-OzzN2Samtidigt som Jimmie Åkesson (SD) steg upp på scenen i Almedalen i tisdags kväll och lockade cirka 2 300 personer, så gjorde komikern Özz Nûjen detsamma. Fast på Gutavallen. Hans show ”Sveriges enda ärliga statsministerkandidat” – med budskap om tolerans, jämlikhet och allas lika värde – lockade 6 000 personer, rapporterar Hela Gotland.

Annonser