Studenters supande ska hejdas

Nära fyra av tio studenter har en riskabelt hög alkoholkonsumtion och var tredje presterar sämre i studier dagen efter att druckit, enligt ny IQ-enkät. Nu ska Sveriges Förenade studentkårer i en satsning försöka minska supandet.

Studenters alkoholvanor diskuterade Magdalena Rasmusson, Grön Ungdom, Lars Leijonborg, tidigare utbildningsminister, Johanna Svensson, Chalmers, och Magnus Jägerskog, IQ.
Studenters alkoholvanor diskuterade Magdalena Rasmusson, Grön Ungdom, Lars Leijonborg, fd utbildningsminister, Johanna Svensson, Chalmers, och Magnus Jägerskog, IQ.

Den stora studien omfattar över 7 300 högskolestudenter i fyra studentkårer och presenterades vid ett seminarie i Almedalen under rubriken ”Kröka på helfart?”.

– Många studenter har en riskfyllt drickande och studien visar att det ofta finns en alkoholkultur som förstärker det. Det är särskilt yngre studenter som dricker betydligt mer än jämnåriga som inte pluggar, säger Magnus Jägerskog, vid på Systembolagets dotterföretag IQ, till Drugnews.

Att alkoholtrycket är starkt vid många lärosäten är uppenbart. Flera studenter är unga som flyttat hemifrån till ny ort där de väntas klara sig själva. Och där väntar nollningar, pubar och gasker där de kan dricka.

Enligt enkäten anser sju av tio att det finns traditioner och studentaktiviteter där alkoholen har självklar roll. Över hälften svarar att de anser det är svårare att passa in om de inte dricker alkohol. Av de som dricker har hälften avstått från att göra något de planerat göra efter att ha druckit.
– Flera grundlägger sina alkoholproblem som studenter. Något måste göras för att minska drickandet, men initiativet bör komma från studentkårerna själva, säger Magnus Jägerskog.

En av studentkårerna som deltagit i IQ:s studentsatsning är Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Trots att dess kortege ska vara alkoholfri i många år, så har fylleskandaler där uppmärksammats i media.

– Vi kände att mer behövdes göras, även om det inte låg fulla studenter i korridorerna som det ofta beskrevs och samarbete med bryggeriet Carlsberg har fortsatt. Men vi har sett över styrdokument, utökat alkoholfria aktiviteter och fått verktyg att jobba vidare med alkoholkulturen bland våra medlemmar, säger Johanna Svensson, avgående kårordförande på Chalmers.

Enligt enkäten är det 11 procent av studenterna som inte alls dricker alkohol.
– Jag ska troligen plugga i höst och är nykterist. Jag är inte livrädd, men lite vaksam för hur det kan bli, säger Jessika Strid som besökte konferensen i Visby.

Satsning på studenthälsa, kuratorer, mer alkoholfria aktiviteter och webbaserade självtester om sitt drickande var några förslag för bryta en alkoholdominerad studentkultur.

Sveriges Förenade studentkårer fått klartecken till stöd med 1,7 miljoner kronor till ett tvåårsprojekt från Allmänna arvsfonden för att fördjupa samarbetet med IQ om studenters alkoholkultur. Hur många av de 56 kårerna som kommer att medverka återstår att se. En ny kartläggning och enkät ska göras i början av nästa år.

SFS  ska arbeta utifrån den modell som IQ tagit fram med exempelvis Chalmers och arbeta för att ändra på bilden om vad ett aktivt studentliv innebär. Inventeringar, utbildning, workshop och handlingsplaner vid varje kår, enligt kanslichef Karin Nolke Grubbström.

• IQ-rapporten ”Studentliv och alkoholkultur” (pdf-fil, 28 sidor). Vid Svarsfrekvensen vid enkäten var endast 23 procent. Studenter vid Chalmers, Göta studentkår, Stockholms universitet och studentkåren Östersund deltog.

Annonser