Dalli och Barroso i EU-domstolen

LUXEMBURG Turerna i snushärvan med korruptionsanklagade förre EU-kommissionären John Dalli går vidare. I måndags hördes både han och EU-ordförande José Manuel Barroso i EU-domstolen huruvida han fick sparken.

– Barroso var ute efter att förgöra mig. Det var min dödsdom han skrev under, vittnade Dalli själv om sin förre chef när de efter varandra hördes av EU:s domstol i Luxemburg, rapporterar TT.

Maltesaren Dalli tvingades lämna sin hälsokommissionärspost i oktober 2012 precis i en känslig process när ett nytt skarpare tobaksdirektiv höll på att förberedas.

Detta sedan han i en hemlig internutredning av antikorruptionsenheten Olaf anklagats för att känt till att en affärsman i hans namn erbjudit Swedish Match liberalare snusregler mot en rundlig ersättning motsvarande en halv miljard kronor.

Dalli har hela tiden hävdat sin oskuld och i sin tur stämt kommissionen med kravet att beslutet att skilja honom från uppdraget ska ogiltigförklaras. I vittnesförhör i måndags var det stämning som var uppe på bordet i EU-domstolen.

Dalli anser att Barroso tvingade iväg honom och meddelade nyheten att han avgått frivilligt, trots att han vägrat underteckna den avskedsansökan som lagts fram.

Barroso minns händelsen annorlunda.
– Han sade att han föredrog att själv avgå. Politiskt var det oacceptabelt att han satt kvar, sade Barroso inför domstolen och kallade Dallis kontakter med tobakslobbyn ”bisarra, minst sagt”.

Härvan domineras av beskyllningar och motanklagelser. Myndigheterna på Malta har inte funnit skäl att åtala John Dalli, dock pågår en process mot hans affärsbekant Silvio Zammit.
– Jag är oskyldig och utsatt för en attack – ett offer för tobaksindustrins fälla, sade John Dalli till Drugnews vid en intervju i Almedalen ifjol.

Andra uppgifter är också i svang om att han försökt föra över pengar till skatteparidis i Västindien, maktkamp i hans parti PN på Malta och att EU-myndigheten Olafs utredning var undermålig och att icke tillåtna metoder använts. Dessutom gjordes inbrott i Bryssel hos tre antitobaksorganisationer något dygn efter att Dalli tvingas bort.

Fortsättning lär följa på det som kommit att kallas ”Tobacco-gate” i EU.

Annonser