Fransk polis misstänks stulit kokain

PARIS En narkotikapolis står anklagad för att ha stulit 52,6 kilo kokain från ett bevisrum i det legendariska polishögkvarteret 36 Quai des Orfèvres i Paris. Även stora mängder hasch hittades i hans garage. Han misstänks ha skyddat en liga.

Kokainet – värt motsvarande cirka 20 miljoner kronor i gatuled – var ett beslag som fransk polis gjorde 4 juli vid ett tillslag mot en narkotikaliga. Kokainet var förpackat i 48 folieinlindade kakor och förvarades i ett säkerhetsrum i polishögkvarteret, nära Notre Dame katedralen, dit endast tre höga polisofficerare hade nycklar och tillträde, rapporterar Guardian.

Den 31 juli upptäcktes att kokainet saknades och en utredning drog igång. Inrikesministeriets internutredare kopplades in och på en intern övervakningsvideo kunde den nu häktade polisen identifieras.

Film från 2004 om poliskorruption i 36 Quai des Orfèvres. Med bl a Daniel Auteuil, Gérard. Depardieu
Film från 2004 om poliskorruption i 36 Quai des Orfèvres. Med bl a Daniel Auteuil, Gérard. Depardieu

Den 33-årige mannen som ingått i antinarkotikastyrkan ”les stups” tog sig in i rummet 24 juli med två uppenbarligen tomma väskor och strax därefter lämnade han rummet med väskorna synbarligen fullpackade. En kvinnlig polis i vaktrummet kunde identifiera den misstänkte polismannen, så även kollegor till honom som sett övervakningsfilmen.

I söndags greps den 33-årige narkotikapolisen Jonathan Guyot i sydfranska staden Perpignan, där han växt upp. Vid gripandet hade han motsvarande 150 000 kronor på sig. Ytterligare undersökningar om hans tillgångar har hittills avslöjat att han äger två egendomar i sin hemstad och fem mindre lägenheter i Paris. Vid en undersökning av Guyots garage fann en narkotikahund 200 kilo hasch gömt i ett angränsande låst skåp, men inga spår efter kokainet som fortfarande saknas.

– Han är också misstänkt för försäljning av narkotika och för att ha skyddat en narkotikaliga i staden, säger åklagarämbetets talesperson, Agnes Thibault-Lecuivre till AP.

Guyot nekar till anklagelserna och hävdar att han vunnit pengarna på nätspelande. Affären har fått mycket stor uppmärksamhet.

 

 

Annonser