Alkoholfria kartan växer

Det är inte alltid enkelt att hitta en god drink utan alkohol på krogen. Men hemsidan Alkoholfria kartan tipsar om och betygsätter bra uteställens utbud. | I september startas en spiknykter nattklubb i Stockholm.

Alkoholfria kartan recenserar och ger tips.
Alkoholfria kartan recenserar och ger tips. Foto: Accent

Sajten lanserades i mitten av juni av på IOGT-NTO:s medlemstidningAccent i samarbete med Ungdomens Nykterhetsförbund. Detta sedan allt fler svenskar vill pröva alkoholfritt, men utbudet på restauranger ofta är skralt.

Det är något som Alkoholfria kartan vill ändra på.
– Den är ett verktyg för alla oss som vill konsumera bra alkoholfria alternativ när vi går på krogen, krogen. Tillsammans ska vi se till att de som vill välja alkoholfritt på krogen ska ha lika många bra valmöjligheter som de som väljer att dricka alkohol, säger Pierre Andersson, chefredaktör på Accent.

I mitten av augusti finns nu 162 recensioner om olika uteställens alkoholfria utbud samlat i en sökbar databas. Hittills är det bara ställen i Sverige, men kan växa bortom alla gränser.

Den alkoholfria trenden är också något som krögare börjar uppmärksamma. I Söderhamn prisas en restaurangchef för att lyfta fram alkoholfritt. Och under politikerveckan i Visby serverades Almedalsdrinken för tredje året, i år med ny smak.D144-Almedalsdrinken1

Och i september drar komikern Mårten Andersson igång en spiknykter nattklubb i Stockholm. Premiär 26 september på Södra Teatern med klubben Sober.
– För att det är dags att Sverige vaknar upp ur sin alkoholromantiserande bubbla och inser att man har minst lika roligt utan alkohol, säger han till Accent.

Annonser