Sociala medier desinformerar ofta unga om cannabis

WASHINGTON I en ny studie av Twitter-inlägg visar amerikanska forskare hur sociala medier ofta delar positiva budskap om cannabis medan negativa åsikter sällan delas. Av ett undersökt promarijuana-konto var majoriteten av följarna tonåringar.

Granskat twitterkonto.
Granskat twitterkonto.

Det är forskare på Washington University School of Medicine som fått medel av statliga drogforskningsinstitutet NIDA att undersöka inlägg på ett marijuanafokuserat konto på Twitter med över en miljon följare.

Av totalt 2 285 granskade tweets på en populära kontot @stillblazingtho under en åttamånadersperiod ifjol som handlade om cannabis var 82,06 procent positiva, 17,64 procent var neutrala och mindre än en procent var negativa. Av totala mängden tweets fann forskarna endast 10 procent som nämnde att det faktiskt finns en risk med att använda drogen.

Problemet med detta, enligt rapporten, är att sociala medier ibland är den enda källan för ungdomar att få information. De undersökta tweetsen var dessutom för det allra mesta anonyma källor. Anonyma källor som sprider desinformation om cannabis och säger att drogen är ofarlig att använda tenderar dessa unga att tro på, då informationen är näst intill omöjlig att bekräfta gör den dessutom ännu farligare.

Av det aktuella Twitterkontots över en miljon följare är 70 procent mellan 17 till 19 år. Tonåringar är den grupp som ökar allra mest på Twitter.

”Dessa resultat understryker vikten av övervaka sidor på sociala medier som fokuserar på droganvändning och använda denna information för att utveckla strategiska förebyggande insatser”, skriver NIDA i en kommentar till studien.

 

Annonser