Dom stoppar inte e-cigaretter

Domen förra månaden i förvaltningsrätten har ännu inte stoppat handeln med e-cigaretter med nikotin i landet. Nu blåser Läkemedelsverket till fortsatt strid.

Efter en lång process med ett företag i Skåne om säljförbud för ett trettiotal elektroniska cigarettprodukter, så vann Läkemedelsverket en delseger i juli.

Förvaltningsrätten slog fast att e-cigaretterna ska likställas med läkemedel (rökavvänjning). Det kräver klartecken, produkt för produkt, för att få säljas. Idag har inget märke godkänts på svenska marknaden.

Men handeln fortgår via internet där ett antal e-butiker säljer till svenska kunder.
– Vi har identifierat ett antal företag som vi tänker gå vidare med, säger enhetschef Per-Åke Sandvold på Läkemedelsverket till TT.

Myndigheten hoppas att något företag försöker registrera en e-cigarett som läkemedel genom noga granskning – flera internationella tobaksbolag har ju satsat mycket pengar i sektorn.

Förvaltningsdomen har inte ännu vunnit laga kraft och företaget i Malmö har överklagat till kammarrätten. Men ägaren är inte säker på att få framgång i vidare process och överväger att flytta utomlands utom räckhåll för myndigheterna.

– En lösning är att vi gör som många andra och flyttar verksamheten utomlands. Jag kan flytta min webbverksamhet till Polen, Tyskland eller England och då är det inga problem att sälja till svenskar, säger ägaren Morten Ingelström Paulsen han till TT.

• E-cigaretters ohälsoeffekter på längre sikt är än inte klartlagda.

Tema: E-cigaretter

09-E-cig1minimNy nikotinfälla eller alternativ till livsfarlig rökning?

Marknaden växer snabbt för ”rökfria” elektriska cigaretter, men saknas kunskap om deras hälsoeffekter på längre sikt.

Oklart hur de ska regleras. Process pågår i Sverige, EU-direktiv på gång. Brasilien, Singapore och Uruguay har förbjudit alla slags e-cigaretter, Australien dem med nikotin, i Kanada är all import, reklam och försäljning förbjuden av dem.
• Läs mer på Psykologer mot Tobak.

Läs mer

Annonser